Mainos

Itämerta pelastetaan nyt lupauksilla

Itämeren pelastamiseen kokeillaan aivan uudenlaista lähestymistapaa. Helmikuun 10. päivänä Helsingin Finlandia-talolla järjestetään Itämeri-huippukokous, jonka osallistujien on annettava konkreettisia lupauksia Itämeren tilan parantamiseksi. Kokoukseen osallistuu hallitusten ja valtioiden päämiehiä kaikista Itämeren rantavaltioista. Venäjältä paikalle odotetaan pääministeri Vladimir Putinia. Suomea edustavat presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Matti Vanhanen.

Valtioiden lisäksi paikalle tulee suuri joukko yritysten, yhteisöjen, järjestöjen, tutkimuslaitosten ja kaupunkien edustajia. Kokoukseen odotetaan noin 400 osallistujaa. Kaikkiaan Itämeri-lupauksia arvioidaan kertyvän noin sata.

- Lupaukset liittyvät rehevöitymisen vastaisiin toimiin: miten päästäisiin eroon kesäisestä sinilevästä. Myös merenkulun turvallisuutta ja satamien toimintaa yritetään parantaa. Vaarallisten aineiden kuljetuksia koetetaan saada turvallisemmaksi ja meriluonnon monimuotoisuutta suojella. Tämä kokous pyrkii saamaan aikaan sellaista käytännön toimintaa, että nämä tavoitteet saavutetaan, vakuuttaa Itämeri-suurlähettiläs ja kokouksen pääsihteeri Jari Luoto ulkoministeriöstä.

Mukana myös yrityksiä ja järjestöjä

Valtioiden Itämeri-lupaukset julkistetaan vasta kokouksessa. Yritysten, yhteisöjen ja järjestöjen lupaukset sen sijaan ovat jo tiedossa. Esimerkiksi IBM osallistuu meriliikenteen turvallisuuden parantamiseen.

- Olemme mukana projektissa, jossa ovat myös VTT ja Merenkulkulaitos. Siinä parannetaan laivojen viestiliikennettä. Aluksella kipparin huomio menee nykyään siihe, että radioliikenteen kautta seurataan, mitä tapahtuu. Tuomalla lisää teknologiaa ja älykkyyttä tähän viestintään, voidaan parantaa alusten turvallista ohjaamista, kertoo IBM:n toimitusjohtaja Johan Sandell.

Verohallinto on myös antanut oman Itämerilupauksensa. Verohallinnon ja Itämeren välinen yhteys löytyy ilmastonmuutoksen kautta. Verohallinto lupaa parantaa sähköisten palvelujen tarjontaa. Se vähentää huimasti paperin kulutusta ja vähentää asiakkaiden matkustustarvetta verotoimistoon.

- Ilmastonmuutoksellakin on vaikutusta Itämeren tilaan. Verohallinto on aikamoinen energiankäyttäjä, paperin käyttäjä. Meillä on monenlaisia asioita, joilla on merkitystä ilmastonmuutoksen kannalta. Ja tottakai me haluamme, että meillä on elinkelpoinen ympäristö, jossa voi olla ja yrittää ja maksaa veroja, muotoilee Verohallinnon pääjohtaja Mirjami Laitinen.

Lupausten toteutumista valvotaan

Itämeri-kokouksessa annettujen lupausten toteutumista aiotaan myös valvoa. Yritysten ja järjestöjen sitoumusten toteutumista vahtii Elävä Itämeri -säätiö, joka on koko huippukokouksen alullepanija. Valtioiden lupausten valvonta jää Itämeren suojelukomissio Helcomin tehtäväksi.

- Uskon, että sitoumusten antajat tuntevat tämän velvollisuudekseen. Kun sitoumus on tehty, se tullaan varmasti myös toteuttamaan, vakuuttaa Jari Luoto.

Tavoitteena on tietenkin se, että Itämeren tila saadaan myös paranemaan.

- Kun olen katsonut noita sitoumuksia, uskon, että ne ovat kaikki juuri sellaisia toimia, joilla voidaan saada aikaan todellista paranemista Itämeren tilassa, sanoo Luoto.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.