Italiassa raju vastaanotto Ferrari-skandaalille: ”Sotatila julistettu 10 päivää ennen kauden alkua”

Mercedeksen ja kuuden muun F1-tallin lausuma kritiikki Kansainvälisen autoliiton FIA:n ja Ferrarin välillä tehtyä salassapitosopimusta kohtaan on julistanut lajin sisään sotatilan, kirjoittaa italialaislehti Corriere della Sera.

Ferrarin asiakastiimejä Haasia ja Alfa Romeota lukuun ottamatta kaikki muut F1-tallit esittivät FIA:lle vastalauseensa hämäräksi jääneestä sopimuksesta, jossa Ferrarin epäillyt väärinkäytökset todettiin loppuun käsitellyiksi.

Eniten meteliä nostatti FIA:n sanamuoto, jossa liitto ilmoitti sopimuksen salaavan täysin sen, mistä osapuolet ovat keskustelleet. Näin ollen ei tiedetä, todettiinko Ferrarin voimayksikkö sääntöjen mukaiseksi vai niiden vastaiseksi. Tämän jälkeen seitsemän tallia ilmaisivat paheksuntansa päätöstä kohtaan.

Italialaislehdissä tilannetta kuvattiin värikkäästi.

– Ferrari ja FIA on piiritetty. Eilen (tiistaina) aamulla klo 11 Formula 1 julisti sotatilan. Kymmenen päivää ennen kauden avaavaa Melbournen kisaa, kirjoittaa Corriere della Seran toimittaja Daniel Sparisci.

Toto Wolffin (Mercedeksen tallipäällikön) kantaja keräsi 100 prosentin yksimielisyyden FIA:n ja Ferrarin sopimusta kohtaan.

– Mercedes kokosi häpeilemättömän ja epätavallisen protestin vetämällä asiakastiiminsä mukaan. He uhkaavat oikeustoimilla. Tässä on kyse poliittisesta voimasta ja rahasta, Sparisci jatkaa.

La Gazzetta dello Sportin Luigi Perna käyttää samanlaista retoriikkaa.

– Tämä on sotaa, politiikkaa ja kyse on myös rahasta. Jos Ferrari todettiin syylliseksi johonkin rikkeeseen, sen valmistajien MM-sarjan kakkossijasta tulevat palkintorahat voi kyseenalaistaa, Perna muistuttaa.

– Myös Ferrarin tallipäällikkö Mattia Binotto myönsi, että hän on joutunut käymään läpi monia kyselyitä ja että Ferrari kävi äärirajoilla.

– Miksi sitten niin paljon salaisuuksia FIA:n kanssa? Ehkä siksi, että sopimus paljastaa sen ohuen viivan, jolla Maranello taiteili ilman sääntöjen rikkomista? Perna kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat