Italia tarttui järeisiin aseisiin rokottamattomuutta vastaan: Puuttuvista merkinnöistä sakkoja tai kielto osallistua opetukseen – "Ei rokotuksia, ei koulua"

9:00
Rokotekeskustelu on käynyt kuumana Suomessakin – video joulukuulta 2018.

Italiassa otetaan käyttöön uudet keinot lasten rokottamattomuutta vastaan: nyt rokottamattoman lapsen tuomisesta kouluun voi seurata jopa sakkoja tai käännytys pois koulusta, uutisoi BBC.

Uusi laki tekee Italian rokotuskannan hyvin selväksi: jos vanhemmat eivät rokota lapsiaan, on heitä turha edes yrittää tuoda kouluun. 

Vastedes rokottamattomien lasten vanhemmille voi nimittäin langeta 500 euron sakko tai alle 6-vuotiaiden lasten kohdalla käännytys pois päiväkodista tai esikoulusta. 

Kaikilla peruskoulun aloittavilla oltava rokotteet kunnossa

Maahan säädetyn uuden lain on tarkoitus parantaa rokotuskattavuutta ja estää tarttuvien tautien leviämistä.

Tälläkin hetkellä Italiassa taistellaan useita tuhkarokkotartuntoja vastaan, mikä on herättänyt maassa kiivasta keskustelua pakkorokottamisen hyödyistä ja haitoista.

Uuden lain mukaan kaikilla peruskoulun aloittavilla lapsilla on oltava rokotteet esimerkiksi vesirokkoa, poliota, tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan. 

Alle 6-vuotiaat rokottamattomat lapset taas eivät pääse ollenkaan osallistumaan päiväkoti- tai esikoulutoimintaan.

Säännöt hyvin yksinkertaiset

6–16-vuotiaiden lasten kohdalla perusopetukseen osallistumista ei voida kieltää, mutta heidän vanhempiaan voi odottaa jopa 500 euron sakko, ellei pakollisia rokotuksia hoideta kuntoon.

Italian terveysministerin mukaan säännöt ovat kaikille samat ja hyvin yksinkertaiset.

– Ei rokotuksia, ei koulua, toteaa Giulia Grillo

Terveysministeri Grillon mukaan uutta lakia on arvosteltu rankasti. Hän kuitenkin painottaa, että lakiin kirjattiin pakolliseksi vain sellaisia rokotuksia, joiden taustalla on tieteellisiä tutkimuksia niiden tärkeydestä. 

Bolognassa 300 lasta on saanut jo kiellon osallistua päiväkotitoimintaan

Uusi laki astui voimaan tällä viikolla ja sitä on sovellettu eri tavoin ei italialaisissa kaupungeissa. 

Esimerkiksi Bolognan kaupunki on lähettänyt jo 300 lapsen vanhemmille kirjeen, jolla kielletään lasten tuominen päiväkoteihin ja esikouluihin.

Lisäksi 5000 lapsen ja nuoren rokotustiedoissa on epäselvyyksiä, kaupungista kerrotaan. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja