Macron ja Scholz Zelenskyin Pariisin vierailulla: Venäjä ei saa voittaa Ukrainassa – MTV seurasi sotaa 8.2.

1:59
102-vuotiaan teräsmummon panos sotaan: Tekee ukrainalaisille maastoutumisasuja

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 8.2.2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Ukraina: Venäjä tehnyt jo yli 66 500 sota- ja hyökkäysrikosta Ukrainassa
  • Ukraina: Taisteluissa kuollut yli 130 000 venäläissotilasta
  • Yhdysvalloilta yli 2 miljardin asepaketti Ukrainaan
  • ISW: Venäjä valmistautuu uuteen laajamittaiseen hyökkäykseen
  • Saksa vahvisti lähettävänsä Leopard-tankkeja Ukrainaan ja antoi muille maille luvan tehdä samoin
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.38: Ranskan Macron: Venäjä ei saa voittaa 

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoo, että Venäjän ei saa antaa voittaa sotaa Ukrainassa. Hänen mukaansa Ranska seisoo vakaasti Ukrainan rinnalla ja saattelee Ukrainan kohti voittoa, uutisoi Reuters.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on tavannut Macronin ja Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin Pariisissa Élysée-palatsissa tänä iltana.

Myös Scholz sanoi, että Venäjä ei saa voittaa. Hän vakuutti Saksan jatkavan Ukrainan tukemista niin pitkään kuin on tarvis. Hän tähdensi Ukrainan kuuluvan “eurooppalaiseen perheeseen”.

Zelenskyi matkusti Ranskaan suoraan Britanniasta, jossa hän tapasi muun muassa pääministerin Rishi Sunakin ja kuningas Charlesin. Lisäksi hän puhui Britannian parlamentille.

19.26: Venäjä varoittaa Britanniaa lähettämästä hävittäjiä Ukrainaan

Venäjän Britannian-suurlähetystö varoittaa Britanniaa lähettämästä hävittäjiä Ukrainaan. Sen mukaan tällaisella toimella olisi "sotilaallisia ja poliittisia seurauksia Euroopan mantereelle ja koko maailmalle". Asiasta kertoo Reutersin mukaan uutistoimisto TASS.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vetosi tänään länsiliittolaisiinsa, jotta nämä lähettäisivät Ukrainaan hävittäjiä. Zelenskyi esitti vetoomuksensa puheessaan Britannian parlamentille Westminster Hallissa.

Britannia sanoi aloittavansa ukrainalaislentäjien kouluttamisen Naton kehittyneiden hävittäjäkoneiden lentämiseen, mutta ei vielä luvannut lähettää koneita.

18.58: Britannia asetti Venäjälle uusia pakotteita

Brittihallitus ilmoitti keskiviikkona uusista Venäjään kohdistuvista pakotteista. Ulkoministeri James Cleverlyn mukaan uudet pakotteet kohdistuvat organisaatioihin, joihin Venäjän presidentti Vladimir Putin armeija tukeutuu.

17.47: Saksan Pistorius: Saksa voi toimittaa ensimmäiset Leopardit Ukrainaan lähikuukausina

Läntiset kumppanit voivat toimittaa ensimmäisen pataljoonan Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja Ukrainaan tämän vuoden kolmen tai neljän ensimmäisen kuukauden aikana, Saksan puolustusministeri Boris Pistorius sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan Puolan pääkaupunkiin suuntautuneella matkallaan tänään.

Toisin sanoen vaunut lähtisivät Ukrainaan viimeistään huhtikuussa.

– Meidän on tietenkin edettävä niin nopeasti kuin mahdollista, Pistorius sanoi.

Pistoriuksen mukaan pataljoona koostuisi noin 31 panssarivaunusta.

17.41: Britannia haluaa aloittaa ukrainalaisten hävittäjälentäjien kouluttamisen kevään aikana

Britannia haluaa aloittaa ukrainalaisten hävittäjälentäjien koulutuksen mahdollisimman nopeasti. Asiasta kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan pääministeri Rishi Sunakin tiedottaja. 

Hän korosti sitä, että Britannia ei ole vielä päättänyt taistelukoneiden lähettämisestä Ukrainaan.

– Toivomme saavamme ensimmäiset ukrainalaislentäjät koulutettavaksi keväällä, ja tietenkin haluamme, että se alkaa mahdollisimman pian, tiedottaja sanoi toimittajille.

– Pääministeri on antanut puolustusministerille tehtäväksi tutkia, mitä suihkukoneita voisimme antaa. Mutta on selvää, että kyseessä on pikemminkin pitkän aikavälin valmius kuin nopea päätös, jota Ukraina tarvitsee nyt eniten.

16.52: Zelenskyi matkaa Lontoosta suoraan Pariisiin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapaa tänä iltana Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin Pariisissa. Asiasta kertoo Macron uutistoimisto Reutersin mukaan.

Zelenskyi matkustaa Ranskaan suoraan Lontoosta, jossa hän on tavannut muun muassa pääministerin Rishi Sunakin ja kuningas Charlesin. Lisäksi hän puhui Britannian parlamentille.

Vierailu oli Zelenskyin ensimmäinen vierailu Britanniassa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

13.21: Kuningas Charles tapaa Presidentti Zelenskyin

Buckinghamin palatsi on ilmoittanut, että Iso-Britannian kuningas Charles ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyi tapaavat tänään iltapäivällä Buckinghamin palatsissa.

12.06: Presidentti Zelenskyi saapunut Britanniaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on saapunut Britanniaan. Zelenskyi on juuri saapunut Stanstedin lentokentälle.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Zelenskyi vierailee Britanniassa Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen.

10.45: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vierailee tänään Iso-Britanniassa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vierailee tänään Iso-Britanniassa, uutisoi BBC. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Zelenskyi vierailee Britanniassa Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen.

Pääministerin kanslian mukaan Zelenskyi tapaa Britannian pääministeri Rishi Sunakin ja pitää puheen parlamentille.

Pääministerin kanslian mukaan Britannian tarjoamaa sotilaskoulutusta ukrainalaisille tullaan laajentamaan hävittäjälentäjiin ja merijalkaväen sotilaisiin.

9.48: Ukraina: Venäjä menetti päivässä yli 900 sotilasta

Ukrainan armeija väittää Venäjän menettäneen vuorokaudessa 910 sotilasta.

Eilen Ukraina sanoi Venäjän tappioiden olleen päivän aikana 1 030 sotilasta. 

Ukraina väittää Kremlin armeijan lisäksi menettäneen vuorokauden aikana muun muassa yhden sotalentokoneen, yhden helikopterin ja kahdeksan panssarivaunua.

Venäjä ei ole kommentoinut Ukrainan tappioväitteitä, eivätkä riippumattomat osapuolet ole niitä vahvistaneet.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

8.12: Brittitiedustelu: Ukraina ja Venäjä taistelevat Dneprjoen hallinnasta

Venäjä vetäytyi Hersonin alueella Dneprjoen länsirannalta viime marraskuussa. Kyse ei ollut vapaaehtoisesta operaatiosta, vaan se johtui Ukrainan menestyksekkäästä vastahyökkäyksestä.

Vaikka taisteluiden pääpaino onkin sittemmin siirtynyt Itä-Ukrainaan, on myös Dneprjoen seudulla jatkettu hajanaisia yhteenottoja ja tiedustelutoimintaa, arvioi Iso-Britannian puolustusministeriö tiedustelupäivityksessään.

Britannian mukaan Venäjä on "lähes varmasti" käyttänyt pieniä veneitä operoidessaan Dnepren keskeisillä saarilla.

Saaret ja muut avainpaikat Dnepren alueella ovat molemmille osapuolille tärkeitä, sillä niiden kautta hallitaan pääsyä strategisesti merkittävällä joelle. Läsnäolo saarilla myös helpottaa vastapuolen mahdollisen isomman hyökkäyksen havaitsemista.

­Britannia pitää kuitenkin "hyvin epätodennäköisenä", että Venäjä yrittäisi joen ylitystä suurella voimalla. Se olisi todennäköisesti äärimmäisen monimutkainen operaatio, joka aiheuttaisi raskaita tappioita. Ukrainan mahdolliseen vastaavanlaiseen hyökkäykseen Britannia ei ota kantaa.

7.44: ISW: Venäläismieliset sotakommentaattorit pelkäävät Kremlin toistavan viime helmikuun virheet

Venäjän nationalistiset sotakommentaattorit ovat huolissaan siitä, että Venäjä saattaa yrittää lähiaikoina samanlaista monikärkistä suurhyökkäystä, jonka toteutuksessa se epäonnistui viime vuoden helmikuussa.

Asiasta kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

Eräs merkittävä venäläismielinen sotilaskommentaattori toivoi, että Kremlin mahdollinen uusi suurhyökkäys pyrkisi asteittaiseen etenemiseen, joka tuottaisi Ukrainan armeijalle raskaita tappioita.

Kyseisen sotabloggaajan mukaan Venäjän armeijan tulisi pyrkiä väsyttämään ukrainalaisjoukot ja häiritsemään niiden huoltoa sen sijaan, että hyökättäisiin suoraan puolustusasemia vastaan.

Venäläiset sotakommentaattorit ovat sodan pitkittyessä yhä enemmän kritisoineet eritoten maan puolustusministeriötä. Yleisesti ottaen venäläiskommentaattorit kannattavat sotaa, mutta moittivat tapaa, jolla sitä käydään.

Tiistain uutisia:

22.08: Yhdysvallat ja Puola sopivat jättimäisestä asekaupasta: Kymmenellä miljardilla HIMARSeja ja pitkän kantaman raketteja ja ohjuksia

Yhdysvaltain ulkoministeriö on näyttänyt vihreää valoa jättimäiselle asekaupalle Puolaan. Yhdysvaltojen on määrä myydä Puolalle HIMARS-raketinheitinjärjestelmiä sekä niistä laukaistavia pitkän matkan ATACMS-ohjuksia ja GMLRS-raketteja.

ATACMS-ohjusten kantama on jopa 300 kilometriä. GMLRS-raketeilla puolestaan voidaan iskeä noin 70 kilometriin asti. Asekaupan arvoksi kerrotaan jopa 10 miljardia Yhdysvaltain dollaria. (Reuters)

18.17: Der Spiegel: Saksa lähettää 178 Leopard 1 -panssarivaunua Ukrainaan

Saksalaisen Der Spiegel -lehden tietojen mukaan Saksan hallituksen turvallisuusneuvosto on hyväksynyt, että maa lähettää 178 Leopard 1 -panssarivaunua Ukrainaan.

Asiasta uutisoi myös uutistoimisto Reuters, jonka tietojen mukaan osa 178:sta Leopard-panssarivaunusta lähetettäisiin tulevana kesänä, mutta suurin osa vasta ensi vuoden puolella. 

Lue lisää tiistain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja