Mainos

Israelin työväenpuolue hyväksyi lähdön hallituksesta

Israelin työväenpuolue on päättänyt virallisesti vetäytyä pääministeri Ariel Sharonin hallituksesta. Puolueen uuden johtajan Amir Peretzin odotetaan luovuttavan ministereiden eronpyynnöt Sharonille huomenna.

Israelin pääministeri Ariel Sharon osallistui tänään todennäköisesti viimeistä kertaa kokoomushallituksensa istuntoon. Työväenpuolueen ministerit luopuvat salkuistaan maan valmistautuessa ennenaikaisiin vaaleihin, jotka on tarkoitus pitää helmi- tai maaliskuussa.

Työväenpuolue hyväksyi viikonloppuna virallisesti vetäytymisen hallituksesta. Sharon pohtii puolestaan seuraavaa, mahdollisesti jälleen uhkarohkeaa siirtoaan.

Pääministerin on arveltu puntaroivan jopa eroamista Likud-puolueesta. Hän on joutunut ahtaalle omiensa keskuudessa, koska läheskään kaikki eivät hyväksyneet siirtokuntien tyhjentämistä Gazassa ja monet vaativat johtajan vaihtamista.

Sharon saattaakin muodostaa uuden keskustapuolueen. Sen menestyksestä ei olisi kuitenkaan minkäänlaisia takuita. Esimerkiksi Yedioth Ahronoth -lehti arvioi, että Sharonin hyvästit Likudille merkitsisivät "poliittista maanjäristystä, jonka voimakkuus olisi arvaamaton".

Sharon vihjaili, että hän aikoo jatkaa yhteistyötään työväenpuolueen entisen johtajan Shimon Peresin kanssa. Peres menetti vähän aikaa sitten paikkansa Amir Peretzille, joka vaati heti valintansa jälkeen työväenpuolueen lähtöä hallituksesta.

Peres ehkä mukana puoluekaavailuissa

- Haluan kiittää työstänne hallituksessa. Tämä on uusi alku yhteistyöllemme, Sharon sanoi Peresille uutistoimisto Reutersin mukaan.

Sharon ei tarkentanut, mitä hän tarkoitti lausunnollaan. Peres saattaa kuitenkin auttaa Sharonia puolueen kokoamisessa, jos pääministeri päätyy niin radikaaliin ratkaisuun.

Peres tyytyi vastauksessaan vain korostamaan rauhanponnisteluiden tärkeyttä.

- Tämä oli hallitus, joka pureutui kahteen seikkaan, jotka eivät olleet vain lähellä sydäntäni vaan olennaisia koko kansalle. En tiedä seuraavasta hallituksesta, mutta meidän on jatkettava työtämme näiden kysymysten parissa kansan hyväksi, hän muotoili.

Peres viittasi joukkojen poistamiseen Gazasta ja Negevin autiomaan sekä Golanin kukkuloiden kehitykseen.

Israelissa alkaa poliittisesti kiihkeä viikko. Sharon voi joidenkin lähteiden mukaan ilmoittaa huomenna, että hän jättää Likudin. Lisäksi vaalipäivästä on tarkoitus päättää alustavasti keskiviikkona.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.