Israelilla tukala paikka Gazassa: Kaupunkisota tasaa ylivoimaa

Millaista kaupunkisotaa Gazassa käydään? 10:16
Millaista kaupunkisotaa Gazassa käydään?

Israel on aloittanut maahyökkäyksensä Gazassa. Israelin julkilausuma tavoite on tuhota terroristijärjestö Hamas ja vapauttaa sen hallussa olevat panttivangit.

Apulaissotilasprofessori Juha Kukkola Maanpuolustuskorkeakoulusta kertoo MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa, että käytännössä Israel pyrkii tuhoamaan Hamasin taistelijat ja sotilaalliset tukirakenteet.

– Israelilla on ilmaylivoima. Se pystyy valvomaan tuota aluetta (Gazaa). Sillä on teknologinen ylivoima. 

Kukkolan mukaan Israelin ylivoimalla on merkitystä kaupunkitaistelussa. Hän huomauttaa, että kaupunkitaistelut ovat kuitenkin hankalia ja rankkoja. Tilannekuva sirpaloituu hyvinkin nopeasti ja joukot menettävät kosketuksensa toisiinsa. Kukkolan mukaan Hamas pystyy käyttämään Gazan aluetta ja kaupunkia hyväkseen tasoittaakseen teknologista eroa.

– Kaupunkitaistelusta tekee hankalaa se, että sitä käydään useassa eri tasossa. Sitä käydään kaupungin päällä ja katoilla. Sitä käydään rakennusten sisällä, kellareissa ja Gazan tapauksessa myös maan alla tunneleissa.

Kukkola jatkaa, että kaupunkitaistelussa näkyvyys on lisäksi heikko.

– Käytännössä näet seuraavan talon seinään tai kadun päähän asti. Taistelut voivat syntyä yllättäen yhtäkkiä. Väijytykset ovat helppoja. Hamas voi kiertää Israelin joukkojen sivustaan ja selustaan käyttäen tunneleita ja kellareita.

Kukkola uskoo Israelin pyrkivän välttämään siviiliuhrien syntymistä.

– He tietävät, että mitä enemmän uhreja tulee, sitä korkeammin kansainvälinen paine kasvaa. Jossain vaiheessa tulee piste, että kansainvälinen paine kasvaa niin kovaksi, että Israelin pitää lopettaa operaatio tai ainakin aktiiviset sotatoimet.

Kukkolan mukaan Israelin on kuitenkin äärimmäisen vaikeaa päästä sotilaallisiin tavoitteisiinsa aiheuttamatta siviiliuhreja Gazan alueella.

Israel jatkaa rajuja pommituksiaan – tältä Gazan kaupungissa näyttää 1:26
Israel jatkaa rajuja pommituksiaan – tältä Gazan kaupungissa näyttää

Lue myös:

    Uusimmat