Mainos

Israel vetäytynee miehittämiltään palestiinalaisalueilta

Israelin ja palestiinalaisten turvallisuusjohtajat ovat tänään päässeet sopimukseen ehdoista, joilla Israel voisi vetäytyä viime viikolla miehittämiltään Betlehemin-Beit Jaran palestiinalaisalueilta.

Israelin hallituksen ministerit päättivät myöhään eilen aloittaa vähittäisen vetäytymisen kuudesta palestiinalaiskaupungista, mutta vain siinä tapauksessa, että palestiinalaishallinto suostuu Israelin turvallisuusvaatimuksiin.

Viisi palestiinalaisryhmää (Al-Aksa prikaatit/Fatah, Ezzedin al-Qassam prikaatit/Hamas, Al-Quds prikaatit/Islamilainen Jihad, Abu Ali Mustafa marttyyrien prikaatit/PFLP ja Palestiinan kansallisen vastarinnan prikaatit/DFLP) ilmoitti perjantaina jatkavansa taistelua Israelia vastaan kansainvälisistä vetoomuksista huolimatta.

Miehitys lisännyt Israelin arvostelua


Palestiinalaishallinnassa olevien alueiden miehitys on rasittanut Israelin suhteita sen liittolaiseen Yhdysvaltoihin. Merkkinä tyytymättömyydestään Yhdysvallat yhtyi myöhään eilen YK:n turvallisuusneuvoston julkilausumaan, jossa arvosteltiin Israelia. Turvallisuusneuvoston jäsenet kehottivat Israelia vetämään heti joukkonsa miehittämistään Länsirannan kaupungeista. Turvallisuusneuvosto päätti myös kokoontua maanantaina pohtimaan mahdollisia lisätoimia, jotka riippuvat siitä, aloittaako Israel vetäytymisen.

Palestiinalaiset olivat kuitenkin pettyneitä siitä, ettei turvallisuusneuvosto hyväksynyt asiasta virallista päätöslauselmaa.

Väkivaltaisuudet jatkuvat

Väkivaltaisuudet ovat jatkuneet palestiinalaisalueilla. Israelin joukot ampuivat viime yönä Gazassa kolme palestiinalaista, jotka Hamas-järjestön mukaan olivat sen jäseniä. Israelin sotilaat ampuivat myös arabin, joka yritti Israelin puolelta Gazan alueelle.

Jasser Arafat ja Saksan ulkoministeri Joschka Fischer ovat tänään vaatineet Lähi-idän osapuolia palaamaan takaisin aselevon ja rauhanneuvottelujen tielle. Arafat ja Fischer tapasivat Gazassa.

Fischerin mukaan Israelin ja palestiinalaisten pitäisi palata takaisin neuvottelupöytään ja tilanteeseen, joka vallitsi ennen israelilaisministerin murhaa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

18:22

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.