Israel laillistamassa "villejä" siirtokuntia

Israelin ja Palestiinan levottomuudet kiihtyvät jälleen: "Perusongelmaa ei ratkaista" 1:58
Israelin ja Palestiinan levottomuudet kiihtyvät jälleen: "Perusongelmaa ei ratkaista" (01.02.2023)

Israelin turvallisuusneuvosto julkisti eilen aikovansa laillistaa yhdeksän siirtokuntaa miehitetyllä Länsirannalla.

Pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi, että tämä tehdään reaktiona hyökkäyksiin, joita Itä-Jerusalemissa on nähty viime aikoina. Yhdessä näistä kuoli kolme israelilaista.

– Vastauksena murhaaviin terroristihyökkäyksiin Jerusalemissa, turvallisuusneuvosto päätti yksimielisesti vahvistaa yhdeksän yhteisöä Juudeassa ja Samariassa, Netanjahu sanoi käyttäen nimityksiä, joilla Israel kutsuu Länsirantaa.

Israel miehitti Palestiinalaisalueisiin kuuluvan Länsirannan 1967. Palestiinalaisalueille perustetut siirtokunnat ovat kansainvälisen lain näkökulmasta laittomia.

– Nämä yhteisöt ovat olleet olemassa monia vuosia, jotkut jopa vuosikymmeniä, Netanjahu sanoi nyt.

Pääasiassa juutalaisten siirtolaisten perustamat niin kutsutut "villit" siirtokunnat on alun perin perustettu ilman Israelin hallituksen lupaa. Pääministeri sanoi myös, että siirtokuntia aiotaan vahvistaa ja niihin tullaan rakentamaan myös uusia asuntoja.

Nykyisin yli 475  000 israelilaista asuu siirtokunnissa Länsirannalla, jossa elää 2,8 miljoonaa palestiinalaista. Vuoden alusta lähtien Israel-Palestiina-konfliktissa on kuollut ainakin 46 palestiinalaista (siviilejä ja taistelijoita), yhdeksän israelilaista siviiliä ja ukrainalainen nainen.

Lue myös:

    Uusimmat