Mainos

Israel katkaisi suhteet Arafatiin

Israelin hallitus on varhain tänänä aamuna katkaissut kaikki yhteydet palestiinalaisten presidenttiin Jasser Arafatiin.
Israel lähetti armeijan joukkoja palestiinalaisalueille pidättämään ääripalestiinalaisia. Israelin mukaan Arafat on suoraan vastuussa Israelissa tehdystä terrori-iskujen sarjasta. Eilisiltana tehdyissä uusissa pommi-iskuissa kuoli Israelissa kymmenen ihmistä ja kymmeniä muita haavoittui.

Israelin pääministerin Ariel Sharonin edustaja sanoi tänään, että Israelin armeija lisää "terrorismin vastaisia puhdistusoperaatioita" palestiinalaisalueilla. Palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin turvallisuusjoukkojen jäsen sai tänään surmansa israelilaisen panssarivaunun tulituksessa Ramallahissa Länsirannalla. Joukkojen tunkeutuminen aamulla Ramallahiin toi Israelin joukot vain parin sadan metrin päähän Arafatin toimistosta. Myöhemmin myös yksi palestiinalaisnuori sai surmansa Gazan kaistan eteläosassa yhteenotoissa Israelin sotilaiden kanssa.

Israelin oikeusministerin Meir Sheeritin mukaan Arafatia vastaan ei aiota hyökätä, mutta häntä on kielletty poistumasta Ramallahista.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja näki Ramallahissa, miten puskutraktorit tuhosivat pommituksissa jo aiemmin vaurioituneen palestiinalaisten television ja radion lähetyskeskuksen. Lisäksi israelilaiset räjäyttivät keskuksen maston.

Yhdysvallat ja EU tukevat edelleen

Yhdysvallat on ilmoittanut jatkavansa yhteistyötä palestiinalaishallinnon ja Jasser Arafatin kanssa, tähdentäen kuitenkin, että Arafatin on tehostettava taisteluaan terroria vastaan. -Me pidämme presidentti Arafatia palestiinalaisten johtajana. Aiomme jatkaa työskentelyämme palestiinalaisten johdon kanssa. Sillä on edessään vaikeita aikoja, koska sen on tehtävä hyvin vaikeita valintoja tehdessään työtä palestiinalaisia äärijärjestöjä vastaan, jotka uhkaavat palestiinalaisten etuja, sanoi apulaisulkoministeri William Burns.

Ulkoministeriön tiedottaja Richard Boucher puolestaan vaati Arafatilta tiukkoja toimia: -Taas kerran tähdennämme: on ehdottoman välttämätöntä, että puheenjohtaja Arafat ja palestiinalaishallinto toimivat välittömästi ja ottavat käyttöön kaikki mahdolliset toimet löytääkseen ja ottaakseen kiinni näistä kauheista teoista vastuussa olevat henkilöt, Boucher vaati.

Euroopan unioni ilmoitti niinikään tänään jatkavansa yhteistyötä palestiinalaishallinnon kanssa. Asiasta ilmoitti EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana. Lisäksi EU:n komissio ilmoitti jatkavansa palestiinalaishallinnon kuukausittaisia 10 miljoonan euron avustuseriä helmikuuhun saakka.

Paavi Johannes Paavali tuomitsi tänään sekä palestiinalaisten että Israelin väkivallan. Paavin mukaan ihmiset murskaantuvat "kahden äärimmäisyyden välin, jotka rumentavat Pyhää maata".

Arafat voidaan karkottaa

Israelin sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri Uzi Landau sanoi tänään julkaistussa lehtihaastattelussa, että palestiinalaisjohtaja Jasser Arafatin lähettäminen takaisin Tunisiaan on mahdollista. Haastattelu julkaistiin Le Monde -lehdessä. -Kyseessä on taktinen kysymys. Meidän ei tulisi sulkea pois tätä vaihtoehtoa, Landau sanoi Le Monden mukaan.

Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n päämaja sijaitsi Tunisian pääkaupungissa Tunisissa aina vuoden 1993 Oslon rauhansopimukseen saakka.

Arabimaiden ulkoministerit tapaavat Lähi-idän kiristyneen tilanteen takia Kairossa tänään järjestettävässä kokouksessa. Kokouksesta kertoi Egyptin ulkoministeri Ahmed Maher. Hänen mukaansa arabimaat pyrkivät tosissaan pysäyttämään Israelin vihamieliset toimet.

Arabimaiden ulkoministerit ovat tavanneet useaan otteeseen yli vuoden jatkuneen palestiinalaisten kansannousun aikana keskustellakseen tilanteesta. Maat ovat tukeneet palestiinalaisia kannanotoissaan, mutta ne eivät ole aiemmissa tapaamisissa päässeet yksimielisyyteen kouriintuntuvista tukitoimista.

Tuomioja kritisoi Israelia väkivaltakierteestä

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mielestä Israelin toimista palestiinalaishallintoa vastaan ei voi olla mitään muuta seurausta kuin väkivaltakierteen jatkuminen ja syveneminen Lähi-idässä. Tilanteen kiristyminen on hänen mukaansa ollut odotettavissa ja pelättävissä.

Tuomioja muistutti tänään, että palestiinalaishallinto on valittu demokraattisesti ja se on palestiinalaisten laillinen edustaja. Se on lisäksi sitoutunut Oslon rauhanprosessiin. Tuomiojan mielestä onkin erittäin vakava kysymys, merkitsevätkö tämänhetkiset tapahtumat Israelin irtautumista kokonaan rauhanprosessista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.