Iskuilla Eurooppaan pitkä historia – Isis kuvioihin vasta viime vuosina

2:38

Euroopassa on tehty vuosien mittaan useita ääri-islamilaisia terrori-iskuja.

Nykyaikaisen islamistisen terrorismin ensimmäinen teko tapahtui Espanjassa, kun vuoden 2004 maaliskuussa Madridissa räjäytettiin junissa ja asemalla kymmenen pommia.

Ne oli kätketty selkäreppuihin ja räjäytettiin kaukolaukaisulla kännyköiden avulla. Iskut olivat tuhoisia: 191 ihmistä kuoli ja aviolta 600 loukkaantui.

Islamistiseen terrorijärjestöön al-Qaidaan liittyvä terroristisolu ilmoittautui tekijäksi, ja ilmoitti motiivikseen Espanjan osallisuuden Yhdysvaltojen johtamaan sotaan Irakissa.

Seuraavana vuonna räjähti Lontoossa. Ensimmäistä kertaa Euroopassa itsemurhapommittajat räjäyttivät itsensä neljässä kohteessa: lontoolaisbussissa ja kolmessa maanalaisen junassa. 52 kuoli ja yli 700 loukkaantui. Tekijöiden taustalla oli suhde al-Qaidaan.

Suomea lähellä Tukholmassa kaksi ohikulkijaa loukkaantui vuoden 2010 talvella keskustan Drottningsgatanilla, kun islamistinen itsemurhapommittaja surmasi itsensä. Tätä ennen räjähtänyt autopommi ei aiheuttanut uhreja.

Bulgariassa vuonna 2012 itsemurhapommittaja teki räjäytyksen bussissa, jossa oli kymmeniä israelilaisturisteja. Viisi matkailijaa kuoli. Tekijän taustalta löytyi yhteyksiä palestiinalaisten Hezbollah-järjestöön.

Vuonna 2014 Brysselissä asemies avasi tulen juutalaismuseossa ja surmasi neljä ihmistä. Tuolloin tekijän taustalla oli ensimmäistä kertaa yhteyksia ISIS-ääriliikeeseen.

Viime vuoden tammikuussa Pariisissa 20 kuoli islamistien hyökkäyksessä satiirilehti Charlie Hebdoa vastaan ja juutalaiskaupan valtauksessa.

Marraskuussa 2015 seitsemän ISIS:in nimeen toiminutta terroristia surmasi 137 ihmistä iskuissa konserttisaliin sekä ulkoilmaravintoloihin.

1:24:47

0:34

0:59

1:28

9:37

Oletko paikalla - kerro meille!

MTV Uutiset haluaa kuulla tarinasi. Voit myös laittaa meille kuvia ja videoita, jopa suoraa lähetystä tapahtumapaikalta.

*Sähköpostilla tiedot ja kuvat osoitteeseen kuvat@mtv.fi tai uutiset@mtv.fi

*Voit ottaa yhteyttä myös Facebookissa ja Twitterissä @MTVUutiset

*Voit soittaa numeroon 010 300 5454 

*Uutisvinkit saa toimitukseen myös sovelluksen kautta: http://www.mtv.fi/uutiset/uutisvinkki


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja