Isä teki hyytävän uhkauksen, kun sosiaaliviranomaiset olivat viemässä lasta – tuomittiin ehdolliseen vankeuteen

Sosiaaliviranomaiset määräsivät lapsen kiireelliseen sijoitukseen, mutta lapsen isä ei halunnut luovuttaa lastaan virkailijoille. Eteläsuomalainen mies esitti naiskaksikolle kylmän uhkauksen. Hänet tuomittiin virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Käräjäoikeus katsoi, että teko on sovitettavissa 5 kuukauden ehdollisella vankeusrangaistuksella. Rangaistus tuli rangaistusasteikon alapäästä, sillä kyse oli pelkästä sanallisesta uhkauksesta.

Käräjäoikeuden mielestä tekoa ei kuitenkaan voitu pitää vähäisenä, sillä mies uhkasi sosiaalivirkailijanaisten henkeä.

Välikohtaus sattui Etelä-Suomen alueella viime keväänä. Sosiaaliviranomaiset olivat juuri ilmoittaneet miehelle, että tämän lapsi otettaisiin kiireelliseen sijoitukseen.

Sosiaaliviranomainen voi määrätä näin, jos lapsi on eräistä lastensuojelulaissa mainituista syistä välittömässä vaarassa.

Syinä sijoitukselle voivat olla esimerkiksi lapsen kodin olosuhteet tai se, etteivät lapsen vanhemmat syystä tai toisesta kykene huolehtimaan lapsesta tarpeeksi. Joissain tapauksissa kyse voi olla myös lapsen omasta käytöksestä.

Kyse on viimesijaisesta toimenpiteestä, kun lapsen tilannetta ei voida enää muuten turvata.

Käräjätuomiosta ei selviä, mistä eteläsuomalaisen perheen tapauksessa oli tarkalleen kyse. Tilanteessa ollut isä ei kuitenkaan niellyt sosiaaliviranomaisten päätöstä, vaan ilmoitti virkailijoille, että laittaisi naiset takakonttiin ja veisi nämä metsään, jos he ottaisivat hänen lapsensa.

"Kukaan ei tule takaisin"

Virkailijoiden mukaan mies tehosti uhkaustaan sanomalla, että kukaan ei tulisi enää metsästä takaisin. Syytteen mukaan mies oli vielä jatkanut sanomalla, että on aiemminkin vienyt ihmisiä metsään niin, etteivät he ole palanneet.

Lopulta paikalle jouduttiin kutsumaan poliisi, jotka veivät lapsen.

Poliisikuulusteluissa mies kertoi, että oli menettänyt tilanteessa hermot. Hän piti mahdollisena, että oli uhannut naisia. Käräjille hän ei saapunut selvittämään asiaa, vaan ilmoitti suostuvansa siihen, että asia ratkaistaan hänen poissaolosta huolimatta. Ja niin tapahtui.

Käräjillä sosiaalivirkailijanaiset kertoivat yhdenmukaisesti, miten mies oli uhannut heitä ja vielä osoittanut naisista toista ja uhannut tappaa tämän. Mies oli myös sanonut muistavansa tai etsivänsä naisen myöhemmin.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.

Kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun mies on käräjillä. Miestä on aiemmin syytetty muun muassa väkivalta, huume- ja omaisuusrikoksista useampaan otteeseen.

Miten lasten huostaanotot ja sijoitusmäärät saataisiin vähentymään? 11:08
Miten lasten huostaanotot ja sijoitusmäärät saataisiin vähentymään? Asiaa ruodittiin Uutisaamussa elokuussa. Katso keskustelu yltä. 

Lue myös:

    Uusimmat