Irja Rane sai Finlandia-palkinnon

Kirjailija Irja Rane sai romaanillaan Naurava neitsyt tämänvuotisen Finlandia-palkinnon. 100 000 markan arvoisen kirjallisuuspalkinnon voittajan valitsi elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki.

Naurava neitsyt avartaa historiallisen romaanin lajityyppiä sisältäpäin, totesi aikanaan ehdokaslistan valinnut raati. Se on tavoitteikas niin kieleltään kuin ajankuvaltaan ja tematiikaltaan. Romaani eläytyy keskiaikaan ja 1930-lukuun; samalla lukijasta tuntuu, että kyse on tämänkin hetken keskeisistä eurooppalaisista kysymyksistä.

Naurava neitsyt sisältää kolme kiehtovaa tarinaa, kolme eurooppalaista kohtaloa, joita yhdistää Neitsyt Marian ihmeitä tekevä kuva. Rane asettuu taitavasti kunkin tarinan ympärille ja kirjoittaa erittäin kaunista, paikoin lumoavaa kieltä. Nauravan neitsyen ensi osan kehyksenä on 1300-luvun Ranska. Kertoja Lydia puhuu tarinaansa kuulustelijoille. Toisen tarinan samalta ajalta kertoo sihteeri Bartolomeus, juonittelija ja anekauppias. Viimeinen tarina sijoittuu 1930-luvun Saksaan. Rehtori Klein kirjoittaa kirjeitä pojalleen.

Irja Rane syntyi Ikaalisissa vuonna 1946. Hän valmistui Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi pääaineenaan kotimainen kirjallisuus. Kotimaisen kirjallisuuden laitoksella Rane on toiminut useissa tehtävissä ja amanuenssina vuodesta 1990.

Ranen runoja, novelleja, pakinoita ja arvosteluja on julkaistu monissa lehdissä ja kokoelmissa. Hänen saturomaaninsa Kiinan keisarin lentävä hevonen ilmestyi vuonna 1985. Teos käännettiin saksaksi vuonna 1988 ja se palkittiin seuraavana vuonna saksalaisella nuortenkirjapalkinnolla. Hollanniksi saturomaani ilmestyi vuonna 1989.

Ranen novelleja, runoja ja esseitä on julkaistu mm. antologioissa Ryhmä 80, Loputtomat hunnut, Lapsuuden rajamaat.

Palkinnon saajasta päättäneen elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen mukaan Ranen kirja yhdistää klassisen ja modernin sekä älyn ja tunteen.
(STT)

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja