Mainos

Intohimona kukat

Heidi Jusslin rakastaa kukkia niin paljon, että viettää kaiken vapaa-aikansa niiden kanssa.

Mikä?

Espoolaisten Heidi ja Jyri Jusslinin sekä heidän kolmen lapsensa puutarha.

Koko?

Tontin koko on noin 1 000 neliötä.

Erityistä?

Komea köynnöshortensia viihtyy hyvin männyn rungolla. Taustalla kukkii kirsikkapuu. Kallion kupeessa rehottavat tulppaanit ja vuorenkilvet.

Perhe hankki vaaleanpunaisen talon vuonna 2003. Pihan kukkamäärä kasvaa joka vuosi.

Espoolaisen pihan kukkamäärä on häkellyttävä. Alkukesästä pihalla loistavat sadat tulppaanit, myöhemmin kukkivat esimerkiksi pionit ja neilikat. Talon asukas, kukkiin hurahtanut Heidi Jusslin ei voi olla istuttamatta jatkuvasti lisää kukkia. Sillä on seurauksensa: kukkapenkit levenevät parikymmentä senttiä joka vuosi.

– Puutarhanhoitoon menee kaikki vapaa-aikani. Mutta se ei haittaa, sillä pihanlaitto on minulle nautinto. Teen puutarhassa joka päivä jotakin.

Pienen pihalammen yli kulkee puinen silta, joka johtaa ylhäällä kalliolla sijaitsevalle terassille. Taustalla näkyy myös pihan toinen vesiaihe. Liljat ja kurjenpolvet viihtyvät veden äärellä.

Ja silloin kun Heidi ei kuopsuta omalla pihallaan, hän rentoutuu kukkatarhoissa ja puutarhamyymälöissä.

– Niissä näen aina jotakin ihanaa, ja yleensä kasveja tarttuu mukaankin. En edes halua laskea, kuinka paljon kukkiin menee rahaa. Toiset käyvät kylpylöissä ja kauneushoidoissa, minä menen kukkakauppoihin. Se on mielenterapiaani. Jos minulla ei olisi kukkia, olisin surullinen.

Suurin osa tontista on kalliota. Siksi Jusslinien piha on japanilaishenkinen, vaikka kukkia on paljon enemmän kuin perinteisessä japanilaisessa puutarhassa. Kasveiksi on valittu sellaisia, jotka eivät vaadi paljoa kasvualustaltaan. Kallion koloissa on myös kaksi vesiaihetta, joista toisen yli kuljetaan puista siltaa pitkin.

Lammikon ympärillä on paljon liljoja, joista osan Heidi on kerännyt luonnosta. Lisänä on iiriksiä sekä sammalleimua. Suihkulähteen hoito on Heidin puolison Jyrin hommia.

Uusien kasvihankintojen lisäksi Heidi vaalii tontillaan myös perintökukkia. Puutarhassa on kasveja, jotka Heidi istutti 25 vuotta sitten hänen ja miehensä Jyrin ensimmäisen asunnon pihalle. Yksi neilikkalajikkeista on puolestaan peräisin Heidin isoäidin pihalta. Rakkaimmat kasvit ovat seuranneet perhettä muutoista huolimatta.

– Kun asuimme kymmenen vuotta Kaukoidässä, perintöneilikat ja jotkut pionit olivat hoidossa vanhempiemme pihoilla.

Kivimuuri rajaa tonttia aidan vierellä. Muurissa kasvaa mehikasveja ja maksaruohoa. Koristeena on japanilaisia lyhtyjä.

Heidi on sisustussuunnittelija ja pyörittää omaa Casarlet-suunnitteluyritystään. Hän käyttää sisustuksellisia ideoita taitavasti myös puutarhassa. Kallion korkeimmalla paikalla on katettu pergola, jonka kehys on tehty bambuista. Jusslinit ovat rakentaneet sen työntämällä bambunvarret hiekalla ja kivillä täytettyihin ruukkuihin. Talon edustalla on katettu patio, jossa istuskellaan läpi kesän. Lisäksi pitkin pihaa on mukavia aurinkotuoleja.

Yksi pieni nurmikkoaluekin pihalla vielä on. Se on perheen golffareitten chippauspaikka.

– Olen luvannut jättää sen rauhaan, Heidi sanoo.

Heidi käy lähiseudun kukkaliikkeissä niin paljon, että monet myyjätkin ovat jo tuttuja. Viime syksynä hän sai jopa epävirallisen vuoden iloisimman asiakkaan tittelin.’

– Olen aina niin onnellinen mennessäni kukkakauppaan. Ja yhtä hymyä.

Teksti: Ulrika Tuomainen
Kuva: Jeppe Tuomainen

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.