Interpol: Suomi rikollisten kauttakulkumaa

Interpolin pääsihteerin Suomen-vierailulla olivat esillä järjestäytynyt rikollisuus ja ajoneuvorikollisuus. Suomi saa kehuja aktiivisesta Interpolin kansainvälisten tietokantojen hyödyntämisestä.

Suomessa vierailevan Interpolin pääsihteerin Roland K. Noblen ja Suomen poliisiylijohdon välisten keskustelujen painopiste on ollut järjestäytyneessä rikollisuudessa ja ajoneuvorikollisuudessa. Noble oli toimittajien haastateltavana Helsingissä sisäministeriön järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

Noblen mukaan kansainvälisesti tarkasteltuna Suomi näyttäytyy ennen kaikkea rikollisten kauttakulkumaana. Suomen kautta kulkee muun muassa autoja ja muuta varastettua tavaraa sekä huumeita. Interpolin aiemmin esittämien arvioiden mukaan Suomi on esimerkiksi yksi anastettujen ajoneuvojen merkittävimmistä kauttakulkumaista Euroopassa. Muualla varastettuja autoja kuljetetaan Suomen kautta Itä- ja Kaakkois-Euroopan entisiin neuvostotasavaltoihin.

Noble kehui Suomea yhdeksi aktiivisimmista Interpolin kansainvälisiä tietokantoja käyttävistä maista. Hänen mukaansa niiden säntillinen käyttö edistää myös Suomen sisäistä turvallisuutta.

- Sillä on merkitystä, kun rikollinen miettii, minkä maan kautta lähtisi kulkemaan. Jos Suomessa tarkistukset tehdään aina pysäytettäessä, niin se vähentää houkutusta tulla Suomen maaperälle, Noble sanoi.

Järjestäytyneen rikollisuuden Noble sanoi olleen huolena kaikissa maissa, joissa hän on pääsihteerinä vieraillut. -Sen vaikutukset yhteiskuntaan ovat todellisia ja ne ovat perustavaa laatua, Noble painotti.

Passivarkaudet rekisteröidään

Amerikkalainen Noble on neljä vuotta sitten alkaneella pääsihteerikaudellaan panostanut voimakkaasti reaaliaikaisen viestinnän kehittämiseen. Nykyään Interpolilla on käytössään huipputehokas "I-24/7"-nimellä kulkeva maailmanlaajuinen poliisin viestintäjärjestelmä.

Nimi tulee siitä, että se toimii 24 tuntia vuorokaudessa seitsemänä päivänä viikossa. Järjestelmän kautta kulkevat mm. operatiiviset toimipyynnöt ja se mahdollistaa pääsyn Interpolin eri tietokantoihin. Esimerkiksi etsittyjen henkilöiden kuvat tai sormenjäljet saadaan nykyään käyttöön reaaliajassa, kun aiemmin tiedot piti tilata puhelimitse ja siirtää faksitse.

Pari vuotta sitten Interpol perusti varastettujen matkustusasiakirjojen tietokannan, jossa tätä nykyä on tiedot jo noin 1,5 miljoonasta varastetusta passista tai muusta matkustusasiakirjasta. Perustamisen taustalla oli ennen kaikkea huoli terrorismista.

- Suurin nykyinen haasteemme on yrittää vaikeuttaa vaarallisten ihmisten liikkumista maasta toiseen. Tiedetään, että terroristit ovat onnistuneet käyttämään samoja varastettuja matkustusasiakirjoja jopa vuosien ajan, Noble sanoi.

Nykyään Suomen viranomaiset voivat ulkomaalaisen saapuessa maahan tai pysäyttäessään ulkomaalaisen rajojen sisällä tarkistaa nopeasti Interpolin kautta, onko henkilön passi ilmoitettu varastetuksi jossain päin maailmaa. Suomea käytetään myös matkustusasiakirjojen kauttakulkumaana. Täällä on paljastunut tapauksia, joissa maamme kautta on yritetty kuljettaa muualle Eurooppaan suuria määriä blankoja eli tyhjiä passien lomakeväärennöksiä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 26.07.2004)

Lue myös:

    Uusimmat