Järjetön määrä sensurointipyyntöjä Googlelle – miljardi menossa rikki

Monien haaveilema tiedon vapaa liikkuvuus ja internetin sensuroimattomuus on jo pitkään jäänyt enemmän idealismiksi kuin realismiksi, mutta Googlen saamien sensurointipyyntöjen määrä yllättää silti varmasti monet. Kyse on pääasiassa tekijänoikeusjärjestöjen Googlelle lähettämistä pyynnöistä, joissa järjestöt vaativat laittoman tai tekijänoikeuksia loukkaavan materiaalin poistamista Googlen hakutuloksista.

Yksin viime kuussa Google käsitteli yli 75 miljoonaa Digital Millennium Copyright Act -tekijänoikeusjärjestön lähettämää sensurointipyyntöä, eikä määrään ole luvassa helpotusta jatkossakaan. Päinvastoin pyyntöjä on lähetetty vuosi vuodelta enemmän ja esimerkiksi vuoteen 2012 verrattuna on poistopyyntöjen määrä jopa 300 kertaistunut. Samalla toki myös internetin käyttö on maailmanlaajuisesti lisääntynyt.

Tällä hetkellä arviot osoittavat, että erilaisten sensurointipyyntöjen määrä saattaa ylittää jopa miljardin rajapyykin kuluvan vuoden aikana, mikä olisi kaikkien aikojen ennätys. Ongelmalliseksi asian tekee se, että valtaosa pyynnöistä on automatisoitujenohjelmistojen lähettämiä, ja mukaan mahtuu myöshuomattava määrä perusteettomia sensurointipyyntöjä. Näin ollen monet laillisesti toimivat sivustot voivat joutua sensurointipyyntöjen kohteeksi, eikä virheitä mahdollisesti huomata suurista käsittelymääristä johtuen.

Lue myös:

    Uusimmat