Mainos

Internetin lapsilukot yleistyvät

Sekä operaattorit että lasten etuja valvovat järjestöt muistuttavat kuitenkin, että hyväkään suodatin ei korvaa aikuisen läsnäoloa internetin käyttöä opeteltaessa.

Useat internet-liittymiä tarjoavat operaattorit markkinoivat lapsiperheille niin sanottua sisällönsuodatinta tai lapsilukkoa, joka estää lasten pääsyn esimerkiksi aikuisviihdettä tai väkivaltaa sisältäville sivustoille.

Suurista operaattoreista ainakin Elisan ja Soneran palveluvalikoimaan kuuluu F-Securen kehittämä ohjelma, joka internetin käytön aikana tutkii sivujen sisältöä ja estää pääsyn sopimattomiksi katsotuille sivustoille.

Osastopäällikkö Anita Ovaska Elisasta kertoo, että lähinnä kohderyhmänä ovat perheet, joissa pienet lapset ovat aloittelemassa internetin käyttöä.

- Jos lapset ovat käyttäneet internetiä jo pitkään, niin siinä vaiheessa ei yleensä enää lähdetä hankkimaan lapsilukkoa. Lapsistakin harjaantuneimmat tietokoneenkäyttäjät osaavat ohittaa sen, Ovaska sanoo.

Myös tuotepäällikkö Jussi Hirvelä Sonerasta on sitä mieltä, että pelkkä suodatinohjelma ei riitä tekemään lasten internetin käytöstä turvallista.

- Mielestäni se, että internetiä opetellaan käyttämään koko perheen voimin ja että lasten netinkäyttöä valvotaan, on paljon tärkeämpää kuin se, että yritetään jollakin ohjelmalla suojata lapsia, Hirvelä sanoo.

Hirvelän mukaan lapsilukko saattaa estää varsin hyvin pieniä lapsia vahingossa joutumasta haitallisille sivuille.

- Mutta siinä vaiheessa, kun esimerkiksi murrosikäinen haluaa mennä tietyntyyppisille sivuille, niin vahvasti epäilen, että alkaa softasta loppua voima.

Internetistä on saatavissa myös ainakin yksi ilmainen suodatinohjelma. ICRA-ohjelma perustuu kuitenkin nettisivujen ylläpitäjien itse tekemiin luokituksiin, joten sen toimii varsin rajoitetusti. Maksullisia ohjelmia on useita, ja niistä saa tietoa esimerkiksi Pelastakaa lapset ry:n internet-sivuilta.

Lapset odottavat aikuisilta rajoja

Ehkä jopa hieman yllättäen myös lapset itse odottavat aikuisten asettavan rajoja nettisurffailulle. Pelastakaa Lapset ry:n hiljattain julkaiseman tutkimuksen mukaan jopa 90 prosenttia lapsista ja nuorista antaisi vanhemmille oikeuden valvoa lasten netin käyttöä.

Verkkotoimittaja Jussi Honkanen Pelastakaa lapset ry:stä muistuttaa uhkien ohella myös netin tuomista mahdollisuuksista. Honkasen mukaan nettiin on jo muodostunut laadukkaita ympäristöjä, joita lapset pystyvät hyödyntämään esimerkiksi omissa harrastuksissaan.

- Toki on iso riski törmätä internetissä vieraisiin, pahantahtoisiin aikuisiin mutta uskon, että entistä enemmän se viestintä tapahtuu kavereiden kesken tutussa porukassa. Osataan tavallaan suodattaa ne ulkopuoliset siitä omasta viestinnästä pois. Lastenkin viestintä tulee siis entistä tarkoituksenmukaisemmaksi, Honkanen arvelee.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.