Mainos

Inflaatio syö jo asuntolainoja

Kuluttajahintojen nousun vauhdittuminen on saattanut asuntovelalliset historialliseen tilanteeseen. Inflaation kiihtyminen merkitsee monelle asuntovelallisella sitä, että inflaatio syö jo lainan arvoa.

Lokakuun lopussa koko asuntolainakannan keskikorko oli Suomen Pankin mukaan 2,01 prosenttia, kun inflaatio samaan aikaan nousi 2,3 prosenttiin. Myös uusien asuntolainojen keskikorko oli inflaatiota alempana.

Tilanne on poikkeuksellinen, sillä viimeksi asuntolainojen reaalikorot ovat olleet pakkasen puolella 1970-luvulla.

Aktia-pankin pääekonomisti Timo Tyrväinen muistuttaa, ettei korkoa kannata kuitenkaan tuijottaa, jos on asuntoa hankkimassa.

- Korot ehtivät 20 vuoden lainan juoksuaikana heilahdella ylös ja alas vaikka kuinka monta kertaa. Asunnon ostohinta ja siihen perustuva asuntolainan koko jäävät elämään koko 20 vuoden ajaksi. Ja se on paljon tärkeämpi asia kuin se, missä korko on juuri sillä hetkellä kuin asunnon ostaa, Tyrväinen sanoo MTV:n uutisille.

Asuntovelallisten juhla näyttää vielä jatkuvan, sillä EKP:n seuraavaa koronnostoa odotellaan vasta ensi vuoden jälkipuoliskolla. OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen ennakoi, että ensi vuosi mennään keskimäärin vielä tilanteessa, jossa lainojen korkotaso on samaa luokkaa tai hieman alle kuin inflaatio.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi 12 kuukauden euribor-korko on euroaikana kuitenkin ollut keskimäärin 3,5 prosentin vaiheilla eli pari prosenttiyksikköä korkeammalla kuin nyt. Velallisten kannattaa siis varautua siihen, että korot voivat kohta olla reilustikin nykyistä ylempänä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.