Iltalehti: Hallitusneuvotteluissa laskettiin hintaa jalkapantavalvonnalle – vihreät ja keskusta napit vastakkain siitä, mitä oli sovittu

Hallitusneuvotteluissa tehtiin kustannuslaskelmia maasta poistettavien kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden hakijoiden jalkapantavalvonnasta. Asiasta kertoo Iltalehti haltuunsa saamiin asiakirjoihin nojaten. Hallituskumppaneiden välille on syntynyt kiistaa siitä, sovittiinko neuvotteluissa todella jalkapannoista vai jostakin muusta.

Aiemmin uutisoitiin, että uusi hallitus harkitsee kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden jalkapantavalvontaa.

Uutisen julkaisemisen jälkeen hallituskumppaneiden vihreiden ja keskustan välille syntyi kiistaa siitä, mitä hallitusneuvotteluissa oli itse asiassa sovittu.

Vihreitä edustava sisäministeri Maria Ohisalo sanoi, ettei kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden tekninen valvonta tarkoita välttämättä jalkapantaa. Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä, joka osallistui hallitusneuvotteluihin turvallisuutta käsitelevässä työryhmässä, kertoi tämän jälkeen, että neuvotteluiden taustapaperissa puhuttiin nimenomaan jalkapannoista. Vihreiden kansanedustaja Jenni Pitkon mukaan taas sellaista taustapaperia, joissa jalkapannoista olisi sovittu, ei ole olemassa. Turvallisuustyöryhmää vetänyt keskustan Markus Lohi on puolestaan tukenut keskustelussa Kärnää.

Vuosikulut 6,5 miljoonaa

Iltalehden toimitus sai haltuunsa ja julkaisi osittain asiakirjoja, joista yksi on otsikoitu ”Hallitusohjelmaan suuntaa-antavia arvolaskelmia”. Maahanmuuttoviraston laatimassa dokumentissa on kohta ”jalkapanta”. Siinä jalkapantavalvonnan kustannukseksi arvioidaan 75 euroa vuorokaudessa.

Dokumentissa lasketaan, että näin ollen vuosikustannukset olisivat 3,6 miljoonaa euroa, jos maasta poistetaan 1600 ihmistä vuodessa. Hankintojen, ylläpidon ja toteutuksen kanssa hinnaksi tulisi kaikkiaan 6,5 miljoonaa euroa.

Asiakirjojen joukossa on myös hallitusneuvotteluista valtiovaranministeriölle lähtenyt pyyntö budjettivaikutusten arvioinnista kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneiden teknisestä valvonnasta. Tekstissä on loppuhuomautus ”(käytännössä jalkapanta?).”

Pitko pitäytyy Iltalehden haastattelussa yhä kannassaan, että neuvotteluissa sovittiin vain yleisesti teknisestä valvonnasta mutta ei erityisesti jalkapannoista. Pitkon mukaan tekninen valvonta voi tarkoittaa muitakin asioita kuin vain jalkapantaa.

Kiista hallituskumppaneiden välillä jatkuu.

Lue myös:

    Uusimmat