Ilouutisia kossun ystäville – juomaa saa maailmantuhon jälkeenkin!

MTK:n, Altian ja Borealin mukaan Koskenkorvan raaka-aineeksi jalostettu suomalainen ohralajike, Botnia, talletetaan Huippuvuorten kansainväliseen siemenholviin.

Ohrasiementen säilöminen kallionsisäiseen holviin takaa sen, että suosikkijuoma säilyy tulevillekin sukupolville kansanperintönä. Holvi pitää ohran arvokkaat geenivarannot tallessa ja suojaa niitä muun muassa luonnonkatastrofeilta tai jopa maailmantuholta.

MTK:n, Altian ja Borealin järjestämässä kutsuvierastilaisuudessa puhunut professori Roland von Bothmer muistutti kuulijoita siitä, että viljelykasvien tulevaisuuden käytön varmistaminen voi tarjota ratkaisun moniin arvaamattomiin ongelmiin tulevaisuudessa.

– Ilmasto muuttuu, emmekä voi tietää minkälaisia kasvilajikkeita tulemme tarvitsemaan tulevaisuudessa. Lajike, joka nykyisissä olosuhteissa on vain keskinkertainen, voi jonkin luonnonmullistuksen seurauksena tuottaa parempaa satoa kuin monet kehittyneemmät lajikkeet, von Bothmer perusteli.

Säilytysholvit on louhittu Huippuvuorille Platåfjellettunturin kallioon. Holvin sisäänkäynti on 130 metriä meren pinnan yläpuolella ja ikiroudan ansiosta lämpötila pysyy visusti nollan alapuolella, vaikka holvin omat jäähdytyslaitteet pettäisivät. Kylmäsäilytys takaa sen, että tulevaisuuden tarpeisiin on käytettävissä talletettujen lajikkeiden elinvoimaista, itävää kylvösiementä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja