Ilotulitus voi olla kauhun paikka koiralle

Moni koira pelkää uuden vuoden ilotulituksen rätinää ja pauketta niin, että juhlinnasta saattaa jäädä eliniäksi traumaattinen muisto.

Suomen Kennelliitto muistuttaa, että pelkääminen koskee kaikkia rotuja ja siihen on suhtauduttava vakavasti.

-Koiraa ei pitäisi koskaan ottaa mukaan juhliin, joissa on ilotulitusta. Koira on luonnon eläin, ja sille ilotulituksista lähtevät äänet ja valot ovat luonnottomia ilmiöitä, sanoo Kennelliiton toimitusjohtaja Marjukka Silolahti.

Silolahden mukaan etenkin pentujen kanssa on syytä olla varovainen, sillä ne saattavat pelätä kovia ääniä, kuten ukkosta, koko loppuelämänsä.

Musiikki päälle ja verhot eteen

.

Paras vaihtoehto on viettää uutta vuotta paukkuaran koiran kanssa sellaisessa paikassa, jossa ei ammuta raketteja. Sisällä pauketta kannattaa peittää laittamalla esimerkiksi musiikkia soimaan. Silolahti kehottaa vetämään myös verhot kiinni ja pitämään valot päällä, jotta koira ei pelkäisi ilotulitteiden valoja.

Silolahden mukaan ilotulitusta pelkäävää koiraa ei pidä säälitellä, sillä koira tulkitsee sen palkitsemiseksi pelkäämisestä. Myös omistajan käytös vaikuttaa. Rauhallinen ja rento olemus vakuuttaa koiran siitä, että vaaraa ei ole. Pahasti pelkäävälle koiralle voi lääkäri määrätä rauhoittavia.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja