Ilmavoimien kaikki Hawk-koneet lentokieltoon – lentäjät havaitsivat lennolla "poikkeuksellista tärinää" ennen turmaa

Juuri nyt: Ilmavoimien Hawk-suihkuharjoituskone on syöksynyt maahan Keuruulla – Ilmasotakoulun johtaja haastattelussa 2:29
Ilmavoimien Hawk-suihkuharjoituskone on syöksynyt maahan Keuruulla – näin Ilmasotakoulun johtaja kertoi turmasta tuoreeltaan.

Kaikki Ilmavoimien 32 Hawk-suihkuharjoitusukonetta on toistaiseksi lentokiellossa Keuruun onnettomuuden takia.

Ilmavoimat on kertonut lisätietoa tänään Keuruulla sattuneesta lento-onnettomuudesta, jossa maahan syöksyi Hawk-suihkukone.

Lennolla olleet kaksi lentäjää, oppilas ja opettaja, pelastautuivat heittoistuimella noin 500 metrin korkeudella maasta.

Alkuillan tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että lentäjät olivat havainneet lennon aikana "poikkeavaa tärinää". Lentäjät ehtivät tehdä mayday-hätätilanneilmoituksen ennen pelastautumistaan.

Lento-oppilaalla oli takana sata lentotuntia ja hänen opettajallaan 700 tuntia.

Koneiden turvallisuus selvitetään

Onnettomuuden vuoksi kaikki Ilmavoimien 32 Hawk-konetta on niin sanotusti maadoitettu eli niillä ei lennetä, kunnes saadaan varmuus niiden turvallisuudesta.

Turmapaikka on eristetty ja onnettomuustutkinnassa selvitetään onnettomuuden syytä.

Brittiläinen Hawk on ollut Suomen ilmavoimien harjoituskäytössä 1980-luvun alusta lähtien. Se on yksimoottorinen ja kaksipaikkainen suihkuharjoituskone. Vuodesta 2020 alkaen käytössä on ollut yhteensä 32 konetta, joihin kaikkiin on suoritettu ohjaamon modernisointityö. 

Ennen Keuruun onnettomuutta Ilmavoimien Hawk-koneille on tapahtunut Suomessa 11 onnettomuutta. Niissä on menehtynyt kaikkiaan viisi ihmistä. Viimeisin ihmishengen vaatinut onnettomuus tapahtui kymmenen vuotta sitten.

Uutista päivitetty 16.5. kello 14.50: Korjattu ingressissä käytetty termi harjoitussuihkukone muotoon suihkuharjoituskone.

Lue myös:

    Uusimmat