Venäläisen rahtikoneen koukkaus Suomeen Tikkakosken varuskunnan yli oli Ilmavoimien mukaan suunnitelmien mukainen – Ilkka Kanerva Ylellä: Ei tällainen tapahdu vahingossa

Viime lauantaina Suomen yli lentänyt venäläinen rahtikone kulki hyväksytyn lentosuunnitelman mukaisella reitillään, Ilmavoimat kertoo.

Ilmavoimien mukaan siviililentoyhtiöiden koneisiin, jotka lentävät hyväksyttyjen suunnitelmien mukaisesti, ei normaalisti reagoida tunnistuskoneilla. Ilmavoimat ei kuitenkaan suoraan sano, käytiinkö venäläinen rahtikone tästä huolimatta tunnistamassa vai ei.

Lentokone oli lauantaina matkalla Moskovasta Saksan Leipzigiin, kun se teki jostain syystä pitkän mutkan Suomen kautta. Tapaus on herättänyt Suomessa keskustelua lennon tarkoitusperistä.

Ilmavoimat toteaa, ettei Puolustusvoimat spekuloi siviililentoyhtiöiden tai niiden lentoreittien tarkoitusperiä.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva kommentoi Ylelle aiemmin päivällä, että Suomi pyytää Venäjältä selvitystä rahtikoneen liikkeistä. Venäläiskoneen reitille osui muun muassa Tikkakosken varuskunta.

– Tikkakoski on monella tapaa iso käsite turvallisuusajattelussa Suomessa. Ei nyt oikein tunnu todennäköiseltä, että siellä olisi tapahtunut tällainen koukkaus vahingossa, Kanerva totesi Ylellä.

Ilmavoimien esikuntapäällikkö Keskisuomalaiselle: Venäläiskoneen ylilento ei aiheuttanut tunnistuslentoa

Ilmavoimien esikuntapäällikkö, prikaatikenraali Juha-Pekka Keränen vahvisti Keskisuomalaiselle, että Ilmavoimien Hornet-hävittäjät eivät tehneet lauantaina tunnistuslentoa venäläisen siviilirahtikoneen lennon vuoksi.

–  Emme tehneet tunnistuslentoa, koska tilanne ei ollut uhkaava. Meillä ei ollut epäilyä, että maanpuolustus tai joku valtakunnan kohde olisi ollut uhattuna, Keränen sanoi Keskisuomalaiselle.

Lentokone oli lauantaina matkalla Moskovasta Saksan Leipzigiin, kun se teki jostain syystä pitkän mutkan Suomen kautta. Tapaus on herättänyt Suomessa keskustelua lennon tarkoitusperistä.

Tiedotteessaan Ilmavoimat toteaa, ettei Puolustusvoimat spekuloi siviililentoyhtiöiden tai niiden lentoreittien tarkoitusperiä.

–  Laitoimme julkisen tiedotteen turhien spekulointien välttämiseksi. Onhan Suomen yli lentävää liikennettä paljon ja lentojen reititykset ovat tiedossa, Keränen puolestaan sanoi Keskisuomalaiselle.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen ei usko, että tapauksesta saadaan Venäjältä kunnollista selvitystä. Hän spekuloi Ylen haastattelussa, että rahtikoneessa saattoi olla tiedustelulaitteistoa. Se olisi reitille Lavikaisen mukaan yksinkertaisin selitys, sillä Venäjää kiinnostaa Suomen puolustusvoimien varautuminen nykytilanteessa.

Katso myös: Yhdysvaltojen mukaan Venäjä valmistelee operaatiota, jolla se pyrkii oikeuttamaan hyökkäyksen Ukrainaan – kirjeenvaihtaja kertoo, mitä valeoperaatiosta tiedetään

Yhdysvaltojen mukaan Venäjä valmistelee operaatiota, jolla se pyrkii oikeuttamaan hyökkäyksen Ukrainaan – kirjeenvaihtaja kertoo, mitä valeoperaatiosta tiedetään 2:25

Lue myös:

    Uusimmat