Ilmatyynyalus Tuuli etsii yhä ostajaa

Puolustusvoimien ilmatyynyalus odottaa yhä ostajaa. Puolustusvoimien varastoissa on paljon muutakin vanhaa kalustoa, muun muassa panssarivaunuja, josta haluttaisiin eroon.

Puolustusvoimat ei vieläkään ole löytänyt ostajaa ilmatyynyalus Tuulelle.

Merivoimat keskeytti kalliin ilmatyynyalushankkeensa 2003 ja alus korvattiin ohjusveneillä. Siitä saakka 14 miljoonaa euroa maksanut Tuuli on odottanut mahdollista ostajaa.

- Kyllä minä uskon, että se tämä vuoden aikana, ehkä ennen syksyä ratkeaa lopullisesti, että saadaanko tämä myytyä. Ja ellei saada, niin sitten täytyy tehdä se päätös, että tämä romutetaan, kommodori Jaakko Savisaari Merivoimien esikunnasta kertoo.

Alusta on tuloksetta kaupiteltu muun muassa EU- ja Nato-maihin. Yhteydenottoja on tullut useista ilmansuunnista, mutta käyttökustannuksiltaan kalliin aluksen myynti on vaikeaa.

- Kyselyitä on tullut sekä ulkomaiden merivoimilta, että sitten öljy-yhtiöiden operaattoreilta, jotka operoi tällaisia kuljetus- ja evakuointialuksia vaikeissa olosuhteissa. Maailmanlaajuisesti tällaisen käytetyn taistelualuksen myyntihinta pyörii ehkä siinä 10 prosenttia uuden hankintahinnasta, mutta tämä on erikoistapaus ja selkeästi meidän täytyy tästä enemmän saada, Savisaari kertoo.

Ilmatyynyalusta varten rakennettiin Upinniemeen erityinen lämmitettävä alusta. Sillekin olisi jo parempaa käyttöä.

- Upinniemen venekalusto on säilytyksessä taivasalla tuolla sotasatama-alueella ja rakentamalla tähän kevytkatos, niin tälle tilalle olisi hyvä säilytyskäyttö, Savisaari kertoo.

Säilytystila käy kortille myös muualla Puolustusvoimissa. Esimerkiksi panssarivaunujen uusiminen on jättänyt varastoihin jo runsaat 200 käytöstä poistettua vaunua.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja