Ilmatieteen laitos: Viime vuosien voimakkain myrsky

Viime yönä Itä- ja Keski-Suomessa riehunut ukkosmyrsky ei ole Ilmatieteen laitoksen mukaan täysin poikkeuksellinen. Riski koviin ukkosiin on suuri, kun ilma on kosteaa ja on ollut pitkään kuumaa.

Erittäin rajuja ukkosia on heinäkuussa ollut esimerkiksi vuonna 2002, jolloin Unto-myrsky kaatoi metsää lähes miljoona kuutiometriä. Ilmatieteenlaitoksen mukaan Astaksi ristitty myrsky oli kuitenkin erittäin raju.

- Kyllä tämä on voimakkain myrsky muutamaan vuoteen. Tämähän meni koko Suomen halki Savonlinnasta Kokkolaan eli se saapui Savonlinnan seutuville puolenyön maissa ja oli Kokkolassa aamuyöllä kello neljältä. Myrsky aiheutti hyvin paljon vahinkoa, ja olemme saaneet pelastusviranomaisilta yli 500 vahinkoilmoitusta, sanoo päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Etelä-Savossa tuuli puhalsi mittausten mukaan kovimmissa puuskissa 29 metriä sekunnissa. Ilmatieteenlaitos kuitenkin arvioi, että todellisuudessa tuulen nopeus on kohonnut yli 30 metriin sekunnissa.

- Jos mantereella mitataan yli 30 metrin puuskia, niin ne ovat kyllä todella tuhoa aiheuttavia ja voimakkaita.

Myrsky aiheutti laajaa tuhoa

Erityisesti Etelä-Savoa ja Etelä-Karjalaa riepotellut myrskytuuli kaatoi valtavan määrän puita talojen, autojen, teiden ja junaraiteiden päälle. Pelastuslaitoksen mukaan näyttää kuitenkin siltä, että kukaan ei ole loukkaantunut myrskyn vuoksi.

Metsänhoitoyhdistyksen mukaan metsätuhoja raivataan Itä-Suomen myrskyalueilla talveen saakka. Esimerkiksi Sulkavalla ja Juvan itäosissa myrsky kaatoi satoja hehtaareja metsää. Metsänhoitoyhdistys Metsä-Savon toiminnanjohtaja Petri Pajunen arvioi, että puunkorjuussa menee siellä loppukesä.

Puita kaatui runsaasti myös Savonlinnassa, Rantasalmella, Joroisissa ja Pieksämäellä.

Etelä-Karjalassa metsää kaatui pahiten Ruokolahden ja Rautjärven rajalla satojen hehtaarien alueella. Etelä-Karjalan metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtajan Markku Vaarion mukaan tuhojälki pahimmilla alueilla muistuttaa tykistökeskityksen jälkiä.

Alkuvaiheessa metsänhoitoyhdistysten metsurit ovat auttaneet sähköyhtiöitä raivaamaan linjoja ja aukaisemaan teitä. Tämän jälkeen yhdistysten hakkuukoneet siirtyvät korjaamaan yksittäisten metsänomistajien myrskypuita. Savotta kestänee talveen saakka, Vaario arvioi.

Metsänhoitoyhdistyksistä tähdennetään, ettei myrskypuita saa raivata omatoimisesti moottorisahalla. Puissa voi olla vaarallisia jännitteitä, joten ne on turvallisinta hakata hakkukoneella tai jättää työ ammattimetsureille.

(MTV3 - STT)

Katso Anna Satovainion juttu

Lue myös:

    Uusimmat