Ilmastoon liittyvät katastrofit lisääntyvät pelottavaa vauhtia: vaikuttivat viime vuonna lähes sadan miljoonan ihmisen elämään

3:11
Viiden jälkeen -ohjelma käsitteli sään ääri-ilmiöitä lähetyksessään perjantaina – ovatko ilmastoon liittyvät luonnonkatastrofit lisääntyneet? Asiantuntija vastaa.

Ilmastoon liittyvissä luonnonkatastrofeissa on kuollut viimeisen kymmenen vuoden aikana satoja tuhansia ihmisiä ja ne ovat vaikuttaneet lähes kahden miljardin ihmisen elämään. Uusin katastrofi on Väli- ja Etelä-Amerikassa raivoava Iota-myrsky, jossa on kuollut kymmeniä ihmisiä.

Tuoreen raportin mukaan ilmastoon ja säähän liittyvien katastrofien määrä on kasvanut 1960-luvulta lähtien. 1990-luvulta nykypäivään ilmastoon liittyvien katastrofien määrä on kasvanut jopa 35 prosenttia. 

Viime vuonna ilmastoon liittyvissä katastrofeissa kuoli 24 396 ihmistä. Katastrofit vaikuttivat yli 97 miljoonan ihmisen elämään. Luvut ovat Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun Maailman katastrofit -raportista.

Kesällä 2019 Etelä-Eurooppaa kiusannut poikkeuksellinen lämpöaalto surmasi 3 453 ihmistä. Jättimäisinä Australiassa riehuneet maastopalot polttivat yli 19 miljoonaa hehtaaria maata ja metsää.

Taifuunit riehuivat erityisesti Filippiineillä ja Japanissa. Esimerkiksi rajut Kammuri ja Phanfone -taifuunit vaikuttivat yli 5 miljoonan ihmisen elämään viime vuoden lopulla. Dorian-hurrikaani surmasi Yhdysvalloissa ja Bahamalla lähes 400 ihmistä.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana säähän liittyvissä mullistuksissa on kuollut yli 400 000 ihmistä. Katastrofeista kärsineitä ihmisiä on tuolta ajalta maailmassa noin 1,7 miljardia.

Ebola runteli Kongon demokraattista tasavaltaa myös viime vuonna. Elokuun 2018 ja tammikuun 2020 välillä maassa kuoli ebolaan 2 264 ihmistä. 

Lähde: World Disasters Report 2020. Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto.

Suomen Punaisen Ristin asiantuntija kertoo Viiden jälkeen ohjelmassa mikä aiheuttaa luonnonkatastrofeja tällä hetkellä. Ohjelman voit katsoa täältä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja