Ilmastonmuutos ei ainakaan helpota kuivuutta Suomessa

Veneet jäävät pohjistaan kiinni vesien ollessa ennätysmatalalla ja pellot kärsivät kuivuudesta

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Pirjo Peltonen-Sainio tietää, että kuivuus ei ainakaan helpota ilmastonmuutoksen edetessä. Hän ei kuitenkaan heitä kirvestä kaivoon tämän kesän sadon suhteen.

- Pitkään jatkunut kuivuus on koetellut viljelykasvustoja jo pitkään, mutta peliä ei ole aivan vielä menetetty. Aiemmin tehdyt kylvöt ovat onnistuneet pakenemaan kuivuutta, ja onnistuneet paremmin.

Peltonen-Sainion mukaan pahiten kärsineitä kasvustoja ovat ne, jotka kylvettin aikaisin keväällä ensimmäisen lämpimän jakson aikana. Silloin kylvöjä tehtiin ahkerasti, mutta lämmintä jaksoa seurasikin kylmä kausi, ja halla pääsi puremaan kasveja. Veden kanssa kasvit olisivat lähteneet toipumaan, mutta kuivuus saa ne kärsimään entistä pahemmin. Marjaviljelmät eivät kuitenkaan koe niin pahoja tuhoja hyvien kastelujärjestelmien ansiosta.

- Halla on tehnyt tuhoaan myös marjaviljelmissä, mutta niillä on paremmat kastelujärjestelmät, joten myös paremmat mahdollisuudet toipua.

Jatkossa on Peltonen-Sainion mukaan mahdollista, että pelloillekin tehdään kastelujärjestelmät.

- Veden saanti vaikuttaa myös kasvien ravinteiden ottoon. Ilmaston muuttuessa kuivuus ankaroituu kokonaisuudessan.Kun kasvikausi pitenee, kasvuolosuhteet kyllä paranevat, mutta kasvit myös vaativat enemmän vettä. Ilmastonmuutoksen edetessä meille tulee pidemmän kasvukauden paremmin hyödyntäviä lajikkeita. Meillä on hyvät makeanveden varastot, joten jatkossa tullaan varmasti johtamaan vettä peltoviljelyksillekin.

Peltonen-Sainion mukaan nyt kärsittävä kuivuus on pahinta laatua myös ilmastonmuutoksen edetessä.

- Alkukasvikauden kuivuus ei tule ainakaan hellittämään. Näin kuiva kausi kuin nyt edustaa kuitenkin ilmaston muuttuessakin kuivuuden ääripäätä.

Viime kuussa etenkin Länsi- ja Etelä-Suomen sademäärät jäivät reippaasti yli puoleen normaalista. Lämmin mutta kuiva sää näyttäisi myös jatkuvan edelleen.

Huippumatalat vedet saavat veneilijät tarkoiksi

Espoon pursiseuran varakommodori Harri Sane kertoo MTV:n haastattelussa, että huippumatalalla olevat vedet saavat veneilijät tarkkaavaisiksi.

- Moneen vuoteen en muista näin matalia vedenkorkeuksia. Satamissa on todella vaikeuksia päästä laituriin. Muutama purjeve on jo jäänyt pohjaan kiinni. Lähialueen vesillä kannattaa yksittäisten veneilijöiden pysyä väylällä, jos ei tunne kivien paikkoja.

Sane kehottaa myös kesämökeilleen saareen matkaavien olemaan tarkkana reittien valinnassa, ettei tulisi karille ajoja.

- Kesämökin omistajan kannattaa nyt merkitä ne kivet, joita ei tunne. Perimätiedot eivät enää välttämättä pidä paikkansa. Kannattaa luotta itseensä ja pysyä mahdollisuuksien mukaan väylällä, Sane kehottaa.

Lue myös:

    Uusimmat