IL: Suomi ja Ruotsi hakevat yhdessä Major non-NATO ally -statusta – Marin ei vahvista

Niinistö paljasti hämmentävän käänteen Bidenin tapaamisesta – yllätyspuhelu Ruotsiin 1:02
Video: Niinistö paljasti hämmentävän käänteen Bidenin tapaamisesta – yllätyspuhelu Ruotsiin

Iltalehden tietojen mukaan Suomi ja Ruotsi olisivat hakemassa yhdessä Major non-NATO ally -statusta. Pääministeri Sanna Marin ei vastannut asiaa koskevaan kysymykseen tiedotustilaisuudessa iltapäivällä.

Iltalehti kertoo, että Suomi, Ruotsi ja Yhdysvallat ovat aloittaneet neuvottelut Major non-NATO ally -statuksesta Suomelle ja Ruotsille.

MNNA-status perustuu Yhdysvaltain lainsäädäntöön. Yhdysvaltain ulkoministeriön sivuilla kerrotaan statuksesta seuraavaa: 

– MNNA tarjoaa ulkomaisille kumppaneille tiettyjä etuja puolustuskaupan ja turvallisuusyhteistyön saralla. Merkittävä ei-NATO-liittolainen -nimitys on voimakas symboli läheisistä suhteista Yhdysvaltojen ja statuksen omaavan maan välillä. Status merkitsee syvää kunnioitustamme ja ystävyyttämme näitä maita kohtaan. Vaikka MNNA-status tarjoaa sotilaallisia ja taloudellisia etuoikeuksia, se ei tarjoa turvallisuussitoumuksia kyseisille maille. 

Tällä hetkellä 17 maata omaavat MNNA-statuksen. Niitä ovat esimerkiksi Australia, Thaimaa, Argentiina, Israel ja Egypti. 

Major non-NATO ally -statuksen hyväksyy Yhdysvaltain kongressi ja sen vahvistaa maan presidentti.

Marin ei vahvistanut tiedotustilaisuudessa

Suomen pääministeri Sanna Marin ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson kertoivat, iltapäivällä pitämässään yhteisessä lehditötilaisuudessa, että Suomi ja Ruotsi lähentävät yhteistyötään Ukrainan sodan takia.

Pääministerit totesivat myös maiden kansalaisten suhtautumisen Natoon olevan muutoksessa, mutta mitään konkreettista tietoa uusista yhteistyön muodoista ei kerrottu.

Marin ei vastannut suoraan Iltalehden tietoihin, että Suomi ja Ruotsi olisivat hakemassa Major non-Nato ally -asemaa.

Lue myös:

    Uusimmat