Mainos

IL: Kymppitonni, lampaantalja, omenapuu – kunnat luovia kannustamaan lapsenhankintaan

Iltalehti kertoo, että 800 asukkaan Lestijärvi maksaa kymmenentuhatta euroa vauvarahaa jokaisesta syntyvästä lapsesta. Tavoitteena on saada syntyvyys jälleen kasvuun ja ehkäistä syrjäseutujen autioitumista.

– Tämä lähti liikkeelle vuonna 2012. Silloin olen tullut kunnanjohtajaksi tänne. Meille syntyi silloin Lestijärvellä vain yksi lapsi, Kerttu nimeltään. Se niin kuin havahdutti meidät kunnanjohtajat, että jotain tarvitsee tehdä, kunnanjohtaja Esko Ahonen sanoo Iltalehdelle.

Keskipohjalainen Lestijärven kunta maksaa syntyneelle lapselle joka vuosi tuhat euroa kymmenenteen ikävuoteen saakka. Ehtona on, että perhe pysyy koko tuon ajan kunnan asukkaana.

Lestijärvellä syntyvyys onkin lähtenyt uudelleen nousuun.

Joka neljäs muistaa vastasyntynyttä

Vauvaraha ei kuitenkaan ole uusi avaus. Kuntaliiton kyselystä vuodelta 2012 selviää, että joka neljäs kunta muistaa vastasyntynyttä jollain lailla. Esimerkiksi Imatralainen taapero saa omenapuun taimen ja juvalainen piltti lampaantaljan.

Syykin vauvarahan maksamiseen on luonnollinen. Syrjäseutujen autioituminen halutaan estää, joten syntyvyys halutaan saada kasvuun. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja