Mainos

Ikäihmiset eivät usko sairastuvansa influenssaan

Ikäihmisillä on harhakäsityksiä influenssarokotteesta. Yli 65-vuotiasta lähes kolmannes uskoo, että rokotteesta voi saada influnssan tai flunssan.

Ikäihmiset jättävät influenssarokotuksen ottamatta useimmiten siksi, etteivät he usko sairastuvansa influenssaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan yli puolet 65-vuotiaista ei ota rokotusta siksi, että he uskovat pysyvänsä terveenä.

Koska influenssarokote kannattaa ottaa?

Toiseksi yleisimmäksi syyksi influenssarokotteen ottamatta jättämiseen ikäihmiset kertovat sen, etteivät he ole edes tulleet ajatelleeksi rokotteen ottamista. Tämän syyn mainitsee 15 prosenttia vastaajista.

Rokotteen tehoa puolestaan epäilee 13 prosenttia vastaajista ja haittavaikutuksista on huolissaan yhdeksän prosenttia haastatelluista.

Influenssarokotteesta harhakäsityksiä

Haastatelluista ikäihmisistä lähes kolmannes uskoo, että influenssarokotteesta voi saada influenssan. Miltei neljännes ajattelee, että rokottaminen voi jopa lisätä influenssaan tai flunssaan sairastumisen vaaraa. Vain hieman yli puolet pitää tärkeänä influenssarokotuksen ottamista joka vuosi.

Kansanterveyslaitoksen erikoistutkija Tuija Leino muistuttaa, että 65 vuotta täyttäneillä on suuri vaara sairastua influenssaan. Hänen mukaansa elimistön puolustuskyky heikkenee iän karttuessa ja influenssakin pääsee silloin iskemään helpommin.

Kansanterveyslaitoksen tutkimusta varten haastateltiin lähes 600 65-79-vuotiasta ihmistä.

(MTV3/Jenni Kivessilta)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.