Iivo Niskanen lähetti upealla voitollaan vakuuttavan signaalin tilanteestaan – Jari Isometsältä kutkuttava arvio takaa-ajosta: "Se on hemmetin hyvä"

1:55
Iivo Niskanen kertoi kuulleensa Ristomatti Hakolan kaatumisesta ja osasi varoa laskuja. Hän osasi odottaa varsin vahvaa kauden avausta.

IIvo Niskasen näyttävä voitto Rukan maailmancupin 15 kilometrin perinteisellä ei yllättänyt Jari Isometsää. MTV Urheilun asiantuntija näkee Niskasen taktisesti hienon hiihdon osoittavan hiihtäjän kunnon ja itseluottamuksen olevan rautaa.

Niskanen jätti toiseksi hiihtäneen Aleksei Tshervotkinin 8,3 sekunnin päähän. Kolmanneksi hiihtänyt Venäjän Aleksandr Boslhunov jäi Niskasesta 14,1 sekuntia. 

– Iivo pystyi vastaamaan huutoon. Voittoa odotettiin ja voitto tuli. Alkuvuoden kisat Oloksella ovat näyttäneet, että kunto on hyvä, Isometsä ruoti.

Niskanen kertoi Ylen haastattelussa tarkoituksena olleen lähteä rauhallisesti matkaan. Sen sijaan vauhtia piti kiristää, etteivät aiemmin lähteneet venäläishiihtäjät olisi päässeet peesiin. 

Isometsä huomasi Niskasen hieman ylikovan lähtövauhdin. Niskanen johti Tshervotkinia kolmen kilometrin kohdalla suuremmalla erolla kuin maalissa. Niskasen taktisesti kova alkuvauhti antoi Isometsälle hyvän viestin suomalaisen iskukyvystä. 

– Varmaan taktisesti se oli viisas veto. Jos ei ole kunnossa, ei kestä kiihdytyksiä. Tuo kertoo siitä, että itseluottamus on vahva, kun pystyy vetämään vähän ylikovaa alussa. Ei ole pelkoa, että mitä jos sippaa, Isometsä sanoo.

– Kun tuntee, että on hyvässä fyysisessä kunnossa, samaa tahtia itseluottaus nousee ja pystyy tekemään taktisesti vähän rohkeampia päätöksiä. Kun puhutaan voitamisesta, yleensä rohkeus on hyvästä. Varman päälle kun pelaa, voi jäädä sijat 2–7 käteen.

Kilpailu ei juuri tarjonnut yllätyksiä Isometsälle. Venäläiset olivat odotetusti Niskasen kovimpia haastajia. Norjalaisten hieman vaisu taso oli nähtävissä jo viime viikonloppuna Beitostölenin kilpailuissa.

Ykköstähti Johannes Hösflot Kläbo jäi lauantaina Rukan Niskasesta yli 40 sekuntia.

– Kertoo osittan siitä, että Kläbo on ollut pikkuisen sairaana. Hän ei hiihtäyt Beitostölenissä. Nämä ovat hänelle kauden ensimmäsiet kisat, kun Iivo on hiihtänyt jo neljä kisaa. Alkukaudesta tuollainen näkyy, vaikka kuinka tekee kovia harjoituksia.

Viime kauden maailmancupin kokonaisvoittaja Boslhunov on kärsinyt terveyshuolista ennen kautta ja hänen kuntonsa on ollut arvoitus. Epävarma tilanne näkyi Isometsän mukaan Bolshunovin hiihdosta.

– Päinvastoin kuin Iivosta, näki että hän ei ollut itsevarma. Hän hiihti päinvastaisesti. Kun on epävarmuutta kropassa, haluaa hiihtää varman päälle. Kun hän huomasi, että "ei hitto tämähän menee hyvin", hän alkoi hiihtää ja nousi podiumille.

Niskasen voitto lataa kutkuttavat lähtökohdat sunnuntain 15 kilometrin vapaalla hiihdettävään takaa-ajoon. Isometsä näkee Niskasen taktiikan kisaan olevan selvä.

– On päivänselvää, että Tshervotkin ja Bolshunov ajavat Iivon kohtuu nopeasti kiinni. Hänen ei missään nimessä kannata lähteä yrittämään yksin karkuun, siinähän käy kylmät, Isometsä sanoo,

– Kun he tulevat kiinni, se on hemmetin hyvä. Iivon ei tarvitse vetää metriäkään, ja venäläiset eivät halua hiihtää hiljaa, koska muuten (Emil) Iversen ja Kläbo tulevat kantaan.

Rauhallisen peesaamisen jälkeen on aika katsoa, mihin rahkeet riittävät loppukirissä. Voittoa Isometsä ei suoraan Niskaselle povaa, mutta palkintopallipaikka on varsin mahdollinen.

– Kun hiihtää vain fiksun hiihdon, eikä lähde repimään alussa. Täytyy muistaa, että pakkaskelillä on isoin peesihyöty. Siinä vain mukana ja katsotaan, miten riittää loppukirissä. Kyllä kovat kirimiehetkin kypsyvät, kun 15 kilometriä hiihdetään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja