Mainos

Iisalmi siirtyi Vattenfallin kannalle

Iisalmen kaupunginhallitus kääntyi tänään kannattamaan kaupungin omistamien energiaosakkeitten myyntiä ruotsalaiselle Vattenfallille. Aiemmin Iisalmi oli Savon Voiman ja Kuopion Energian fuusioratkaisun kannalla. Aamun kokouksessaan kaupunginhallitus kuitenkin päätti yksimielisesti esittää kaupunginvaltuustolle, ettei fuusiota hyväksytä. Vattenfall on tyytyväinen Iisalmen päätökseen. Nyt yhtiö odottaa muiden omistajakuntien ja kaupunkien päätöksiä.

Sen jälkeen päätettiin äänin 9-2, että kaupunki myy Savon Voiman osakkeensa Vattenfallille. Jos kauppa toteutuu, Iisalmi saa 80,7 miljoonaa markkaa. Kaupunginjohtaja Martti Harjun mukaan merkittävänä tekijänä fuusion hylkäämisessä oli erimielisyys niin sanotusta kaksihintajärjestelmästä, jota Kuopio pitää fuusion kynnyskysymyksenä. Järjestelmässä Kuopio saisi sähköä muuta maakuntaa halvemmalla.

Iisalmi on Savon Voiman suurin kuntaomistaja 7,34 prosentin osuudella yhtiön osakekannasta. Kannanmuutos Vattenfallin eduksi on merkittävä siirto savolaisessa energiapelissä, jossa odotetaan ratkaisua tämän vuoden puolella.

Iisalmen uuden kannanoton jälkeenkin fuusion kannattajilla on osake-enemmistö Savon Voimasta. Eilen Kuopion ja muitten omistajakuntien neuvotteluryhmä esitti, että vähemmistöosakkaaksi fuusioyhtiöön otettaisiin Espoon Sähkö.

Vattenfall tyytyväinen Iisalmen ratkaisuun

Vattenfall Oy:n toimitusjohtaja Kaj Hägglund kiittelee Iisalmen kaupunginhallituksen päätöstä myydä kaupungin omistamat Savon Voiman osakkeet Vattenfallille. Vattenfall odottaa rauhassa muiden omistajakuntien ja kaupunkien päätöksiä. Hän painottaa, että tilanne on nyt erilainen kuin syksyllä, jolloin enemmistö kunnista päätyi Savon Voiman ja Kuopion Energian fuusion kannalle.

-Tuolloin osa alun perin myynnin kannalla olleista kunnista muutti kantaansa tehdyn herrasmiessopimuksen mukaisesti. Samalla edellytettiin, että osakkeista saadaan paras mahdollinen hinta. Vattenfallin hintatarjous on nyt selvästi korkein.

Hägglund toivoo, että kunnat tekevät päätöksensä harkiten, kuten tähänkin asti. Maakunnan etu vaatii hänen mukaansa sitä, että päätöksenteossa säilyy rakentava henki. Kuopiossa Iisalmen tänään tekemä päätös herätti ihmetystä, ellei ärtymystä. Kuopion kaupunginhallitus käsittelee fuusioratkaisua vielä marraskuun aikana. Iisalmessakin myyntipäätös on hyväksyttävä vielä valtuustossa.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.