IIHF hätäkokoukseen: Venäjän toimilla vaikutuksia jääkiekon MM-kisoihin

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n hallitus pitää tulevana maanantaina kokouksen, jossa se käsittelee Venäjän aloittamien sotatoimien vaikutusta seuraaviin MM-kisoihin.

IIHF kertoo tiedotteessaan kutsuneensa hallituksen koolle maanantai-iltapäiväksi. Liitto on ottanut Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan järkytyksellä vastaan.

– Koska IIHF:llä on velvollisuus huolehtia kaikista sen MM-kisoihin osallistujista, IIHF:n hallitus tarkastelee uudelleen ja harkitsee tämän konfliktin vaikutuksia tapahtumiimme, liitto sanoo tiedotteessaan.

Tiedote ei kuitenkaan tarkenna, pohtiiko hallitus tulevassa kokouksessaan Venäjän ja sen liittolaisen Valko-Venäjän osallistumista Suomessa toukokuussa pelattaviin miesten MM-kisoihin vai käsitteleekö se Venäjälle vuodeksi 2023 myönnettyjä miesten ja alle 20-vuotiaiden MM-kisoja.

Ensimmäisenä pohdinnan alla ovat kuitenkin huhtikuussa pelattavat alle 18-vuotiaiden poikien MM-kisat sekä huhti-toukokuussa pelattava Tshekin Euro Hockey Tourin turnaus. Tshekin hallitus ilmoitti perjantaina estävänsä venäläisiltä mahdollisuuden hakea viisumia maahan, mutta toistaiseksi virallista päätöstä Venäjän sulkemisesta ei ole tehty.

Kanadalaisen TSN-kanavan toimittaja Gord Miller kertoo Twitterissä saaneensa tietoa tulevista päätöksistä.

– Olen ollut yhteydessä usean maan jääkiekkoliittojen edustajiin. Vaikka päätös on IIHF:n hallituksen, siellä on laajaa kannatusta nuorten ja miesten MM-kisojen siirtämiseksi pois Venäjältä, Miller kirjoittaa.

– Sitten on laajempi ongelma Venäjän osallistumisesta. Ihmiset, joiden kanssa puhuin, jakautuivat sen suhteen, että pitäisikö Venäjää estää osallistumasta.

– Tästä on ennakkotapauksia, kun sekä Etelä-Afrikka että Serbia on suljettu kansainvälisistä urheilukisoista viimeisen 50 vuoden aikana, Miller jatkaa.

Millerin mukaan joidenkin edustajien mielestä varsinkin nuorten urheilijoiden rankaiseminen Venäjän hallituksen toimista olisi epäreilua.

– Toisten mielestä venäläisten joukkueiden ei voi antaa osallistua näissä olosuhteissa, hän huomauttaa.

MTV Urheilun tavoittama IIHF:n hallituksen suomalaisjäsen Heikki Hietanen ei halunnut kommentoida tulevan kokouksen sisältöä.

Juttua muokattu klo 20.57: Päivitetty Heikki Hietasen vastaus MTV Urheilulle.

Lue myös:

    Uusimmat