Mainos

Ihmisoikeustuomioistuin: Korkein oikeus rikkoi isän oikeuksia

Suomen korkeimman oikeuden päätöksessä ei kunnioitettu brittimiehen oikeuksia isänä, toteaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin. KKO määräsi miehen kahden lapsen huoltajuuden heidän äitinsä naispuoliselle avopuolisolle.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan Suomen korkein oikeus on rikkonut brittimiehen oikeuksia huoltajuuskiistassa, jossa huoltajuus oli määrätty lasten toiveiden mukaisesti.

Päätös liittyy tapaukseen, jossa korkein oikeus oli määrännyt miehen kahden lapsen huoltajuuden heidän äitinsä naispuoliselle avopuolisolle.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoi, että päätöksessä oli painotettu lasten näkökantoja eikä huomioitu muita tekijöitä kuten miehen oikeuksia isänä. Ihmisoikeustuomioistuimen mukaan lapsille oli siten annettu ehdoton veto-oikeus.

Kun lasten britti-isä ja suomalaissyntyinen äiti olivat eronneet 1990-luvun alkupuolella, oli huoltajuus määrätty äidille. Hän kuitenkin kuoli kuusi vuotta myöhemmin. Käräjäoikeus ja hovioikeus määräsivät huoltajuuden lasten isälle, mutta korkein oikeus kumosi päätökset. Se määräsi huoltajuuden äidin avopuolisolle vedoten lasten toiveisiin.

Ihmisoikeustuomioistuin määräsi maksettavaksi lasten isälle 10 000 euron vahingonkorvaukset sekä 56 000 euroa oikeudenkäyntikuluja.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.