Ihmisiä Turkista Suomeen tuoneen kansainvälisen salakuljettajaryhmän jäsen sai ehdottoman vankeustuomion – kännykässä kuvia kymmenistä eri passeista

5:58
Arkistovideo: Toimittaja tekeytyi pakolaiseksi, kuvasi salaa ihmissalakuljetusta

Turvapaikanhakijoita Suomeen laittomasti avustanut mies tuomittiin törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä yhden vuoden ehdottomaan vankeuteen. Henkilöt olivat tulleet maahan omasta halustaan.

Organisaatio, johon mies kuului, kuljetti henkilöitä Turkista Kreikan kautta Suomeen ja muihin Euroopan maihin. Salakuljetus maksoi 4000–5000 euroa henkilöltä.

Miehellä ei ollut pysyvää osoitetta, mutta hän asui kertomansa mukaan välillä Ruotsissa ja välillä Kreikassa, jossa hänellä oli myös oleskelulupa.

Vääriä passeja ja meikkausta

Henkilöille hankittiin väärät passit sekä matkaliput ja näitä autettiin matkan aikana esimerkiksi hotellin varaamisessa ja rahan vaihtamisessa. Erään naisen osalta salakuljettaja vei hänet salonkiin muokatakseen siellä tämän ulkonäköä hiuksia värjäämällä ja meikkaamalla lähemmäksi passissa olevaa kuvaa.

Matkan hinta oli henkilölle halvempi, jos hän luovutti passinsa perillä takaisin salakuljettajalle uudelleenkäyttöä varten. Kiinniottaessa miehellä oli hallussaan neljä väärennettyä passia. Passeja on kuitenkin ollut ilmeisesti enemmän, koska miehen puhelimestä löytyi yhteensä 68 kuvaa eri ikäisten ja eri sukupuolta olevien henkilöiden passeista eri maista. Miehen puhelimesta löytyi myös muiden, esimerkiksi nyt maahan tuotujen henkilöiden matkalippujen kuvia.

Laajamittaista ja suunnitelmallista toimintaa

Oikeus katsoi, että mies toimi järjestäytyneen rikollisryhmän jäsenenä. Toimintaa pidettiin laajamittaisena ja suunnitelmallisena.

– Tapahtumainkulusta piirtyy kokonaisuutena selkeä kuva järjestelmästä, jossa toimijat ovat toimineet yhdessä järjestääkseen turvapaikanhakijoita Turkista Suomeen ja muihin Euroopan maihin, tuomiossa arvioitiin.

Vuonna 1997 syntynyt mies tuomittiin törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä ja avunannosta törkeään väärennykseen yhteensä vuoden vankeuteen. Miehen hallussa olleen neljä Kuwaitin passia tuomittiin valtiolle menetetyksi, ja hänet määrättiin menettämään tekojen rikoshyötynä 4000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja