IAEA: Zaporizhzhjan ydinvoimalan sähkölinja katkesi taas

Nasan tulipalokartta näyttää kiihtyneet taistelut Zaporizhzhjan ydinvoimalan läheisyydessä viimeisen kuukauden ajalta 0:39
Nasan tulipalokartta näyttää kiihtyneet taistelut Zaporizhzhjan ydinvoimalan läheisyydessä viimeisen kuukauden ajalta.

Ukrainassa Zaporizhzhjan ydinvoimalan ainoa toimiva suurjännitelinja on jälleen katkennut, kertoo YK:n alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA.

IAEA:n mukaan voimala ei kuitenkaan ole kokonaan irti verkosta, vaan jatkaa sähkön toimittamista verkkoon varalinjan kautta.

– Yksi reaktori on edelleen toiminnassa. Se tuottaa energiaa jäähdytykseen ja laitoksen muihin elintärkeisiin toimintoihin sekä kotitalouksille, tehtaille ja muille verkossa oleville, IAEA:n tiedotteessa sanottiin.

Voimalan turvallisuus on herättänyt kansainvälistä huolta sen ympärillä käytyjen taistelujen takia. Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet toisiaan sotilaallisesta toiminnasta Zaporizhzhjan ydinvoimalan lähettyvillä.

Ukraina kertoi perjantaina pommittaneensa voimalan lähellä sijaitsevaa Energodarin kaupunkia tuhoten kolme venäläisten tykistöpatteria ja ammusvarikon.

Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n tarkastajaryhmä vieraili Zaporizhzhjan ydinvoimalalla torstaina, ja osa tarkastajaryhmästä on edelleen paikalla. Perjantai-iltana tiedotustilaisuuden pitäneen IAEA:n johtajan Rafael Grossin mukaan kahden tarkkailijan on tarkoitus jäädä ydinvoimalaan pysyviksi tarkkailijoiksi. Näin IAEA saa suoraa tietoa ydinvoimalan tapahtumista.

Zaporizhzhjan ydinvoimala on Euroopan suurin.

Lue myös:

    Uusimmat