Mainos

Hyvinkään ampuminen: Partiokaverin dramaattinen kertomus poliisin ampumisesta

Hyvinkään ampumisen poliisitutkintapöytäkirjassa haavoittuneen poliisin partiokaveri kertoo tapahtumista näin. Aiemmin he olivat vienee juopon putkaan ja olivat palaamassa takaisin partiotehtäviin.

"Palasin takaisin putkalle ja pian tämän jälkeen lähdimme taas liikkeelle minun toimiessa auton kuljettajana. Ajoimme ulos putkan liuskasta ja huomasimme, että oli alkanut sataa vettä. Ajattelin, että ajetaan Hyvinkään keskustan kautta takaisin Nurmijärvelle. En osaa sanoa kuinka paljon kello tuolloin oli."

"Olimme menossa jossakin Siltakadun liikenneympyrän ja McDonaldsin välillä kun hätäkeskus ilmoitti radioitse, että ravintola Klubin edustalla ammutaan. H ei tiennyt missä ko. ravintola sijaitsee, joten kerroin sen olevan Ale pubin takana, eli samassa rakennuksessa missä sijaitsee mm. ravintola Amarillo."

"Minulla on sellainen muistikuva, etten laittanut poliisiauton hälytysvaloja tai -laitteita päälle. Hätäkeskuksen ilmoituksesta ei mennyt arvioni mukaan kuin 10-20 sekuntia kun olimme paikassa, johon pysäytin poliisiauton. Poliisiauton moottori jäin siis käyntiin ja auton ajovalot päälle."

"Ilmoitin samalla radion välityksellä hätäkeskukselle, että olimme kohteessa. Poliisiauton pysäköin Siltakadulle heti Hyvinkäänkadun risteyksen jälkeen. Siinä kohdassa on ns. vinoparkit. Poliisiauton jätin oikeanpuoleiselle kaistalle auton keulan osoittaessa suoraan Uudenmaankadun suuntaan."

"Autosta huomasin ihmisten juoksevan Uudenmaankatua rautatiensillan suuntaan. Samalla kun pysäytin auton kuulin auton sisälle voimakkaita pamauksia. Käsitykseni mukaan ne olivat laukauksia ja ilmoitin siitä myös radiolla hätäkeskukseen ja muille partiolle."

"Käskin H:n mennä ulos autosta ja tarkoitus oli, että menemme pukemaan ne (taktiset suojaliivit) päällemme auton oikealla puolella olleen rakennuksen kulman taakse. Tulin ulos autosta kuljettajan puolelta, kuulin pamauksen ja samalla kuulin H:n huutavan auton toiselta puolelta."

"Juoksin auton takakautta auton toiselle puolelle ja huomasin H:n ryömivän maassa Vinoparkissa olleiden autojen taakse suojaan. Ilmoitin radiolla, että poliisia oli ammuttu."

"Tässä vaiheessa minulla ei ollut mitään käsitystä siitä mistä suunnasta laukaukset tulivat. Juoksin auton takaa rakennuksen kulmalle, jonne meidän piti mennä pukemaan taktiset suojaliivit ja yritin sieltä saada selville ampujan sijainnin. Minulla oli oma virka-ase siinä vaiheessa kädessäni."

"Minulla ei ole mitään muistikuvaa siitä kuulinko enää yhtään laukausta sen jälkeen kun H:hon oli osunut."

"Saman tien Vinoparkissa viimeisenä ruudussa oli pakettiauto ja näin jonkun naisen juoksevan sen taakse. Nainen huusi kovalla äänellä apua ja päättelin, että koska hän pystyy huutamaan, ei hänellä ole suurta hätää. Huusin H:ta nimeltä ja samalla kyselin radiolla muiden partioiden sijaintia."

"En saanut H:lta mitään vastausta mistä syystä juoksin hänen luokse. H oli osittain maassa mahallaan ja kyselin siinä häneltä jotain. H ei vastannut minulle mitään, mutta oli kyllä tajuissaan. Siinä vaiheessa huomasin, että H oli saanut osuman vatsaan. Käsitykseni mukaan hänestä ei kuitenkaan ollut vuotanut maahan kovinkaan paljon verta. Tästä syystä päätin olla siirtämättä häntä siitä paikasta mihinkään.

"Siinä H:n luona ollessani samalla käskytin muita paikalla olleita ihmisiä hakeutumaan suojaan."

"Jossakin vaiheessa tuli paikalle toinen poliisipartio, jossa olivat vanhempi konstaapeli JJ ja vanhempi konstaapeli AK. J tuli luokseni ja hän kysyi missä H oli. Näytin J:lle, että H oli maassa aivan vieressäni. Siinä vaiheessa J. alkoi seuraamaan H:n tilaa ja puhumaan H:lle, jotta tämä pysyisi hereillä."

"Siltakadun ja Uudenmaankadun kulmassa, ravintola Medicin Manin edustalla huomasin järjestyksenvalvojan ja jonkun sivullisen pitävän jotain henkilöä maassa. Luulin, että heillä oli ampuja siinä kiinni. Menin paikalle ja kysyin heiltä oliko tämä ampuja. Järjestyksenvalvoja vastasi, ettei ole. Maassa oleva mies oli potkaissut järjestyksenvalvojaa päähän koska oli luullut tämän olevan ampuja. Kysyin järjestyksenvalvojalta oliko tällä käsirautoja, johon hän vastasi hänellä olevan."

"Käskin järjestyksenvalvojan laittamaan miehelle käsiraudat ja viemään hänet paikalle tulleen poliisipartion luokse. Järjestyksenvalvoja ja sivullinen veivät miehen pois paikalta. Palasin tämän jälkeen takaisin H:n luokse, jossa myös J. edelleen oli. Seisoin meidän poliisiauton ja Vinoparkissa olleiden autojen luona kun J. käski minua mennä suojaan. Otin tässä vaiheessa poliisiautostamme taktiset suojaliivit, puin ne päälleni ja menin takaisin H:n ja J:n luokse."

"Pian tämän jälkeen paikalle tuli ambulanssi, joka pysähtyi viimeisen vinoparkkiruudun kohdalle. Viittasimme heitä tulemaan H:n luokse. He tulivat H:n luokse ja hätäsiirtona siirsivät H:n yhdessä J:n ja A:n kanssa ambulanssiin."

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.