Mainos

Hyvän olon sauna

Saunan lauteille noustaan rentoutumaan, kokoamaan ajatuksia, hiljentymään tai vaihtamaan kuulumisia. Maassamme on lähes kaksi miljoonaa saunaa, joten mukaan mahtuu monenlaista kotisaunasta mökkisaunaan ja edustustiloihin.

Kesäsaunan nautinnollisuutta lisäävät kiireettömyys, kauniit maisemat ja luonnonläheisyys. Löylyt tuntuvat makoisilta, kun mikään ei häiritse.

Saunominen on myös tärkeä rituaali keskikesän juhlan vietossa. Luonto puhkeaa kauneimmilleen ja edessä on yötön yö. Kesäsaunomisen jälkeen on virkistävää pulahtaa järveen, mereen tai lampeen vilvoittelemaan.

Oman väen lisäksi tunnelmasta nauttivat myös saunavieraat. Kylpemiselämystä voi lisätä viihtyisillä sisustustuotteilla, jotka sopivat myös lahjaksi.

Valmiina lokoisiin löylyihin

Saunatilat ovat nykyään tärkeä osa kodin sisustusta. Onnistuneen toteutuksen lähtökohtana on huolellinen suunnittelu. Keskeisiä ratkaisuja ovat lauteiden materiaali ja korkeus, kiuas, ilmastointi sekä huolto. Tunnelman täydentävät valaistus, kalusteet ja tekstiilit. Huolellisten valintojen avulla pääsee nauttimaan elämyksellisistä löylyistä ja kestävästä lopputuloksesta.

Pehmeä valaistus tekee saunomisesta miellyttävää. Viihtyisässä saunassa valaisin ei näy, mutta valo näkyy siellä, missä sitä tunnelman sekä turvallisuuden vuoksi tarvitaan. Kaunis valo heijastuu epäsuorasti puun pinnoilta. Myös löylyastia tai saunamittari voi olla valaistu.

Kiuas on löylyhuoneen sydän, joka antaa lempeän lämmön lisäksi tarvittaessa kunnon löylyt. Puu- ja sähkökiukailla on omat kannattajansa.

Saatavilla on esimerkiksi verkkorakenteisia ja vuolukivikiukaita. Tärkeää on laittaa oikea kiuas oikeaan paikkaan, jotta lopputulos vastaa saunojan mieltymyksiä.

Aromaattisia tuoksuja

Kesäinen sauna ja koivun tuoksu ovat erottamaton pari. Monen mielestä vihta tai vasta kruunaa saunahetken. Vihtoessa verenkierto ja aineenvaihdunta vilkastuvat. Koivun lehtien kerrotaan myös puhdistavan ja hoitavan ihoa. Oikeaoppisia ohjeita vastan tekoon löytyy esimerkiksi Suomen Saunaseuran sivuilta. Saunanautintoa voi piristää myös eteerisillä öljyillä, joita lisätään vesikuppiin tai löylyveteen.

HandiCraftsin johtoajatuksena on ollut selkeälinjaisten käyttötuotteiden suunnitteleminen. Yksilöllinen ilme viimeistellään emaloiduilla yksityiskohdilla. Klapi-löylymittarin on suunnitellut Pauliina Rundgren, ja tuotteelle on myönnetty Taideteollisuuden Laatumerkki.

Saunakammari Sausai myy ja maahantuo tuoksuvan värikkäitä luonnonsaippuoita, joihin on lisätty oliivi- ja hedelmäöljyä. Valikoimaan kuuluvat lisäksi vartalojogurtit, kuorinnat, kylpysuolat ja -maidot.

Pellavaa pehmikkeeksi

Suunnittelijat ovat kehittäneet erityisesti skandinaaviseen saunakulttuuriin sopivia sisustus- ja käyttötekstiilejä. Pellava hemmottelee herkkää ihoa, ja on suosittu materiaali hyvän imukykynsä ansiosta. Pellavatekstiileillä on ainutlaatuinen antibakteerinen ominaisuus ja lujuus.

Lapuan Kankureiden valikoimista löytyvät sauna- ja kylpytekstiilit useissa väreissä ja kuoseissa. Tarjolla on kylpytakkeja, lannevaatteita, pyyhkeitä, laudeliinoja, tohveleita ja valmiiksi kuivattuja koivunlehtiä löylyveteen. Lisänautintoa tuo löylytyyny, joka suojaa selkää ja saunan seinää. Päähän voi vielä sujauttaa saunamyssyn suojaamaan hiuksia ja herkkää ihoa.

Saunakassi on kätevä säilytyspaikka tarvikkeille, mutta myös hyvä apu vieraille. Kylpytarvikkeet ja pyyhkeet kulkevat pellavaisessa laukussa kesäpolkua pitkin rantasaunaan – sopii myös mökkituliaisiksi.

Tunnelmaa saunakammariin

Saunan jälkeen tuntuu hyvältä, kun voi kiireettömästi istua vilvoittelemaan. Pienenkin pukeutumistilan voi sisustaa viihtyisäksi tuoksuilla, kynttilöillä, huonekaluilla ja tyynyillä. Moderniin takkahuoneeseen voi luonnon omaa tunnelmaa tuoda Tuohi-seinäelementin avulla, jonka on suunnitellut Tapio Anttila.

Woodism-työryhmä suunnittelee ja valmistaa huonekaluja ja käyttöesineitä kaadetuista piha- ja puistopuista. Oksa, halkeama, erikoinen syykuvio tai kaarnareuna voi olla inspiraation lähde muotoilulle. Nämä poikkeamat saavat näkyä lopputuloksessa, ja suunittelijoiden toiveena onkin, että puiden tarinat jatkuvat käyttöesineiden muodossa.

Teksti: Marianne Nygård / Mediafocus

Kuvat: Lapuan Kankurit, Showroom Finland/Huippu Design, SaunaSet, Cariitti, Helo, HandiCrafts

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.