Hyvän asumisen tarkastaja tutustuu älykkääseen kotiin

Älykkään talotekniikan tarjoajia löytyy jo valittavaksi asti. Ongelmana on pikemminkin tarjonnan hajanaisuus ja yhteensopivuusongelmat, kun asiakas joutuu itse etsimään eri osat ja komponentit. Sen ohella suurin haaste tällä hetkellä on löytää ihmisten erilaisia ja muuttuvia elämäntilanteita palvelevia ratkaisuja. Hyvän asumisen tarkastaja kävi kylässä yhdessä talossa, jossa näistä ongelmista on huolehdittu hyvällä suunnittelulla ja räätälöinnillä.

Ovikellon soitto tuotti yllätyksen: isännän ääni kuului oven ylänurkkaan huomaamattomasti sijoitetusta kaiuttimesta. Hän kertoi pahoitellen myöhästyvänsä hiukan - työasiat viivästyttivät vielä. Mutta ei hätää: hän avaisi oven, jotta vieraat voisivat asettua taloksi. Oven viereen sisäpuolelle asennetusta koodilukosta ei tällä kertaa tarvitse välittää, sillä hän saisi sen ohitettua samalla kertaa. Yleensähän kotiin palaava perheenjäsen tekee sen joko näpyttelemällä siihen koodin tai vilauttamalla omaa muovikorttiaan sen lukijalle, jolloin murtohälytyksen passivoinnin lisäksi ilmanvaihto nousee normaaliksi ja saadaan ennalta ohjelmoidut talon perusvalaistukset päälle.

"Jos niin halutaan," selittää HomeSoft Oy:n myynti- ja markkinointipäällikkö Hannu Puranen. "Talo toimii asukkaan tarpeiden mukaisesti, ei toisin päin. Ilmanvaihto, valot ja sähköt voidaan ohjelmoida eri tavoin eri asukkaiden toivomusten mukaisesti. Ellei halua perusvalaistuksen syttyvän jo ulko-oven koodilukosta se voidaan kytkeä päälle myös kun tullaan syvemmälle taloon, missä perusvalaistustoiminnat löytyvät hipaisukytkimestä."

Järjestelmä toimii tietysti koko ajan taustalla tilanteen ja tarpeen mukaisesti. Siihen sisältyy myös joitakin ennalta säädettyjä perustilanteita: kotona, juhla, yö, poissa, poissa pitkään. Talon eri järjestelmät - lämmitys, valaistus, ilmanvaihto jne. - toimivat niiden mukaan sillä tavoin kuin asukas on ne ohjelmoinut.

Järjestelmän äly on hajautettu älymoduuleihin, jolloin asukkaan eläminen on entistä turvallisempaa: ei voi tapahtua totaalisia "talon kaatumisia." Ohjaukseen käytetään erilaisia antureita, joiden avulla eri laitteet saadaan toimimaan yhdessä. Yhteensopivuusongelmia ei tule vaan asukkaalle riittää, kun hän käy ostamassa oikeanlaisen laitteen. Työmaalle tulee asennusvalmis kokonaisuus.

Moduuleita voidaan yhdistellä eri tavoin - tässä talossa asukas on päätynyt sähkön, valon ja turvan ohjausjärjestelmiin. Hän pitää siitä, että kaikki toimii yhdestä painikkeesta. Helppokäyttöisyys tuo elämään mukavuutta ja arjen luksusta!

Isäntä katselee mielellään elokuvia kotiteatterissaan. Tätäkin varten on oma, ennakkoon ohjelmoitu säätönsä: yhdellä kytkimellä saadaan pimennettyä koko talo. Hiukan samaan tapaan hän toimii käydessään yöpuulle: yöpainikkeesta pitkään painamalla saadaan valot pois ja virta pois halutuista pistorasioista. Samalla taloon sijoitetut liiketunnistimet kytkeytyvät päälle kutsumattomien yövieraiden varalta. Ja aamulla samaa nappulaa painetaan ensimmäiseksi pitkään... ja halutut valot syttyvät, virta palaa pistorasioihin ja liiketunnistimet kytkeytyvät toiminnasta.

Kun lähdetään talosta, toiminta voidaan valita sen mukaiseksi, ollaanko poissa työ- tai koulupäivän verran vaiko pidempään. Murtoturva kytkeytyy päälle ja ilmanvaihto pienenee tyhjän talon edellyttämälle tasolle. Jos ollaan poissa useita päiviä, myös lämmityksen teho laskee sopivaksi ohjelmoidulle tasolle.

Tämä kaikki tapahtuu yhden napin painalluksella. Tarvittaessa järjestelmää voi myös etäohjata vaikkapa työpaikan tietokoneella tai matkapuhelimella. Esimerkin kaltainen, huippuunsa viritetty ratkaisu maksaa 10000 - 20000 euroa, mutta perusratkaisun saa jo 4000 eurolla. Se on räätälöitävissä ja laajennettavissa asukkaan tarpeiden mukaisesti.

(JKA 11.11.2005)

Lue myös:

    Uusimmat