Hyväksymistä esittävä OK-käsimerkki onkin vihan symboli? Antisemitismia vastustava järjestö kehottaa "erityiseen varovaisuuteen" elettä käyttäessä

Yhdysvaltalainen antisemitismia vastustava Anti-Defamation League -järjestö on lisännyt niin sanotun OK-käsimerkin vihasymbolien listalle. 

Käsimerkki on myös yleisesti käytetty emoji, mutta viime aikoina siitä on tullut monien äärioikeistolaisten ja valkoista ylivaltaa ajavien tapa viestiä toisilleen sosiaalisessa mediassa. 

Kansalaisjärjestö huomauttaa kuitenkin käsimerkin yleisimmän merkityksen olevan hyväksyminen tai kun jokin on "OK".

– Erityistä varovaisuutta on noudatettava, jotta elettä käytettäessä välttyisi vääriltä johtopäätöksiltä, järjestö huomauttaa sivuillaan.

Jo yli 200 merkkiä vihasymbolien listalla

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että käsimerkin kyseenalainen käyttö lähti liikkeelle vitsinä pari vuotta sitten, mutta siitä tulikin yllättävän suosittu ja laajasti käytetty äärioikeistolaisten keskuudessa.

Esimerkiksi Uuden-Seelannin Christchurchin joukkoampuja näytti OK-käsimerkkiä oikeudenkäynnissään.

Anti-Defamation League on ylläpitänyt listaa vihasymboleista vuodesta 2000 lähtien. Listalla on jo yli 200 symbolia ja niiden joukossa ovat muun muassa hakaristi sekä Ku Klux Klanin käyttämä palava risti.

– Ääriryhmät saattavat käyttää vuosikymmeniä vanhoja symboleja, mutta ne myös luovat uusia symboleja, meemejä ja iskulauseita vihaviestinsä ilmaisemiseksi, sanoi ADL:n johtaja Jonathan Greenblatt BBC:lle.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja