Hyrr, kohta palelee! Hyytävä koillisviima puhaltaa etelässä ja Lapissa paukkuvat 20 asteen pakkaset

Koko maahan saadaan perjantaista alkaen muutama pakkaspäivä. Kylmintä on Lapissa, jossa pakkanen kiristyy Ilmatieteen laitoksen mukaan jopa 20 pakkasasteeseen illan mittaan.

Pohjoiseen on luvassa myös aurinkoinen päivä.

– Lapissa on huomenissa aika selkeää. Siellä missä aurinko jaksaa horisontin yläpuolelle, niin se varmasti näyttäytyy, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jari Tuovinen sanoo.

Maan etelä- ja keskiosissakin lämpötila on 2–6 astetta nollan alapuolella. Alueella puhaltava koillisviima saa ilman tuntumaan vieläkin kylmemmältä.

– Siihen voi lisätä kolme–neljä astetta tuulen takia, Tuovinen sanoo.

Perjantai on selkeä lähes koko maassa. Pilvistä voi olla Kainuun ja Pohjois-Karjalan alueella, jossa meteorologin mukaan voi myös sataa "heikosti hipsutellen".

Pakkaset jatkuvat vielä lauantaina, jolloin Lapin heikkotuulinen ja selkeä alue siirtyy etelämmäs. Etelä-Suomessa pakkanen kiristyy viiden ja kymmenen asteen välille, mutta päivän kylmin lämpötila mitattaneen maan keskiosissa.

Vetistä räntää sunnuntaina

Lapissa sää lämpenee jo lauantaiaamusta alkaen, kun länsivirtaukset saapuvat alueelle. Koko maassa sää lauhtuu lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Sunnuntaina korkeintaan Lapissa ylletään muutamaan pakkasasteeseen, etelämpänä ollaan nollassa tai lämpöasteiden puolella.

Virtaukset kuljettavat mukanaan myös hajanaisia sateita, jotka tulevat lämpötilasta riippuen lumentapaisena tai vetisempänä maahan.

– Kun lämpötila lauhtuu sunnuntain mittaan, niin kyllä ne muuttuvat vetisemmiksi ja räntäisemmiksi Oulun eteläpuolella, Tuovinen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja