HYKSin korruptioepäilyjä puidaan ensi viikolla

Poliisi päättää ensi viikolla, aloittaako se varsinaisen rikostutkinnan Helsingin seudun yliopistollista keskussairaalaa koskevista talousrikosepäilyistä.

Korruptiosyytteissä on kyse väitteistä, joiden mukaan Hyksin johtavissa asemissa olevia lääkäreitä olisi syyllistynyt lahjus- ja muihin talousrikoksiin. Epäilyistä kertoi Yleisradion tv-uutiset eilen. Väitteitä setvivä Helsingin poliisin talous- ja omaisuusrikosyksikkö on tapauksesta hyvin niukkasanainen.

-Vahvistan vain, että olemme saaneet näitä asioita koskevan vihjeen. Vihjeen antaja on jakanut saman materiaalin myös eräille muille tahoille, joukossa yksi tiedotusvälineiden edustaja, rikoskomisario Ilkka Koskimäki kertoo.

Ylen tv-uutisten mukaan poliisin selvitysten kohteena olisi Hyks-lääkäreitä, jotka toimivat samalla yliopiston professoreina. Heitä löytyy Hyksistä useita kymmeniä. Epäilyt saivat alkunsa nimettömästä ilmiannosta, joka on ilmeisesti tullut sairaanhoitopiirin sisältä. Poliisi selvittää nyt, antaako ilmianto aihetta esitutkintaan.

Uutinen oli täysi yllätys

Yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan ja sairaanhoitopiirin johtohenkilöt kertovat, että lahjusepäilyt tulivat heille täytenä yllätyksenä. Johtoportaissa ei tiedetä keihin henkilöihin tai mihin yksiköihin ne kohdistuvat. Yliopisto sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) ovat valmiita selvittämään väitteitä myös itse. Hyks kuuluu nykyään HUS:iin.

-Olemme toistaiseksi täysin julkisuudessa esiintyneiden tietojen varassa. Autamme poliisia kaikessa missä voimme, HUS:n toimitusjohtaja Lauri A. Laitinen sanoo. Epäilyissä on tiettävästi kyse lääkäreiden matkusteluun ja sairaalan laitehankintoihin liittyvistä lahjomaepäilyistä sekä tutkimusmäärärahojen mahdollisista väärinkäytöksistä. Epäselvyyksiä olisi mm. laskutuksissa ja erityisvaltionosuuksien käytössä. Valtion evo-rahoja Hyks saa 230 miljoonaa markkaa vuodessa.

"Evo-rahoista saadaan selko"

Lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Matti Tikkanen arvelee, että ainakin evo-rahojen osalta mahdolliset väärinkäytökset saadaan selville hyvin nopeasti. Rahat tulevat HUS:iin sosiaali- ja terveysministeriöltä.

-Nämä rahat ovat hyvin helposti tarkastettavissa tulosyksiköittäin, Tikkanen toteaa. Kuin sattuman oikusta lahjusepäilyt tulivat julki vain kaksi viikkoa sen jälkeen, kun HUS:n hallitus päätti uusista tiukoista periaatteista, jotka koskevat osallistumista ulkopuolisten tarjoamille matkoille.

Viraltapano voi tulla kyseeseen


Laitinen ja Tikkanen eivät osaa vielä sanoa, voisivatko epäillyt jatkaa viroissaan, jos poliisi todella aloittaa esitutkinnan. Tarvittaessa viraltapanoa harkitaan sekä HUS:ssa että yliopistolla.

-Riippuisi itse asiasta ja sen vakavuudesta. Merkitystä on myös sillä, onko kyseessä sairaalan toimintaan liittyvä asia, kuten laitehankinta, vai yliopiston tutkimustoimintaan liittyvä, Tikkanen pohtii. Hyksissä toimivilla yliopiston professoreilla on kaksi virkaa, joista yliopiston virka on useimmiten päävirka. Toisessa virassa työnantaja on HUS-kuntayhtymä.

Työilmapiiri kärsii

HUS-kuntayhtymän sisäisen tarkastuksen tietoon ei ole tullut mitään esitettyihin rikosepäilyihin viittaavaa. Tarkastusjohtaja Tarja Tirrin mukaan sama pätee HUS:n turvallisuusjohtoon.

HUS:n varatoimitusjohtaja Aune Brotherus-Kettunen puolestaan on huolissaan myös siitä, mitä nimettömät kantelut tekevät talon työilmapiirille.
-Selvitykset aiheuttavat meille myös runsaasti ylimääräistä työtä, hän pahoittelee.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat