Mainos

Huumepoliisien virkarikosepäilyjä tutkiva ryhmä julki

Keskusrikospoliisin mukanaolo sai heti kritiikkiä. Julkisuudessa esitettyjen huhujen ja väitteiden mukaan ainakin osa Helsingin huumepoliisin toimintaa koskevista vihjeistä olisi lähtöisin KRP:stä.

Helsingin huumepoliisin virkarikosepäilyjä tutkiva tiimi on nyt selvillä. Valtionsyyttäjä Ari-Pekka Koivisto julkisti tiistaina niiden viiden poliisin nimet, jotka ovat mukana tutkijaryhmässä. Tiimiin valikoituneet eivät ole Koiviston mukaan esteellisiä toimimaan tutkinnassa.

Ryhmän kokoonpano herätti heti arvostelua, kun tuli vahvistus, että joukossa on myös keskusrikospoliisin edustajia. Julkisuudessa esitettyjen huhujen ja väitteiden mukaan ainakin osa Helsingin huumepoliisin toimintaa koskevista vihjeistä olisi lähtöisin KRP:stä.

- Tuntuu todella erikoiselta, jos samat tahot tutkivat, jotka ovat tehneet jotain ilmiantoja, sanoi Helsingin poliisin huumerikosyksikön johtaja, rikosylikomisario Jari Aarnio. Hän on yksi seitsemästä virkarikoksesta epäillystä huumepoliisista ja sairauslomalla.

Aarnio korosti, ettei ilmiantajista ole mitään varmuutta. Eri lähteistä on kuitenkin kantautunut tietoa siitä, että KRP:stä olisi arvosteltu Helsingin huumepoliisia.

Virkarikoksista epäiltyjen mielestä puolueettomuus- ja jääviyspohdinta pitäisi nostaa yksittäisiä poliisimiehiä korkeammalle eli virastotasolle. Aarnion mukaan tämä olisi tärkeää kaikkien oikeusturvan kannalta. Huumepoliisit toivovat edelleen, että varsinainen tutkinta saataisiin nopeasti käyntiin.

Kuulustelut alkavat alkuvuodesta

Valtionsyyttäjä Koivisto ilmoitti, että toiseksi tutkinnanjohtajaksi hänen johtamaansa ryhmään tulee Itä-Uudenmaan kihlakunnansyyttäjä Mika Appelsin.

Tutkijoina ryhmässä toimivat rikosylikomisario Juha Henttala Vantaan poliisista, rikoskomisario Timo Laine KRP:n pääosastosta Vantaalta, rikosylikonstaapeli Jorma Hautala KRP:n pääosastosta, rikosylikonstaapeli Tapio Kulmala Lahden poliisista ja ylikonstaapeli Jorma Posti Espoon poliisista.

Tiimiin kuuluvat valikoituivat jo aiemmin, mutta vasta nyt on selvitetty se, etteivät tutkijat ole esteellisiä. Lähtökohtana on, että jokainen virkamies arvioi itse ensimmäisenä oman esteellisyytensä.

- Kokeneet tutkijat ovat itse tehneet tämänkaltaisen arvioinnin ja todenneet, että eivät ole esteellisiä asiassa. Se riittää minulle, Koivisto totesi ja jatkoi, että juttu pitää tutkia Etelä-Suomessa.

- Tottahan toki, kun tutkinta alkaa, kuka tahansa voi esittää väitteitä, että siellä on mahdollisesti esteellisiä tutkijoita, mutta minä ensi sijassa olen se henkilö, joka päättää sen. Minä vastaan tämän tutkintaryhmän lainmukaisesta toiminnasta, Koivisto tähdensi.

Hän arvioi, että varsinaiset kuulustelut alkavat vuodenvaihteen jälkeen. Ne pyritään aloittamaan mahdollisimman ripeästi sen jälkeen kun joulunpyhät ovat ohi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.