Huumepoliisien oikeudenkäynti päättyi erimielisyyksiin

Huumepoliisien lähes kolme viikkoa kestäneessä oikeudenkäynnissä kuultiin tänään loppulausunnot. Helsingin käräjäoikeuden punnittavaksi jää riitainen virkarikosjuttu, jossa on sana sanaa vastaan.

Syyttäjän mukaan poliisi varoitti Virosta tulleen huume-erän vastaanottajaa vuonna 2001. Helsingin huumepoliisin päällikölle Jari Aarniolle ja KRP:n rikosylikomisario Tero Haapalalle vaaditaan sakkoja siitä, etteivät he ilmoittaneet eteenpäin epäillystä poliisirikoksesta, jollainen varoituspuhelu olisi ollut. Syyttäjän mukaan Aarnio tiesi varoittamisesta.

- Aarnio ei ole halunnut puuttua tämän poliisimiehen asiaan. Tämä on hänelle kiusallinen asia, kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto sanoi loppulausunnossaan.

Aarnion avustaja, asianajaja Riitta Leppiniemen mukaan syyttäjä ohittaa täysin sen näytön, mitä he ovat esittäneet asiassa näiden viikkojen aikana.

- Ei ole saatu selville, että kukaan olisi varoittanut vastaanottajaa. Ei ole selvitetty, että Aarnio olisi tiennyt varoittamisesta. Hän ei tullut tietämään näitä väitteitä. Jos asiassa ei ole tehty mitään lainvastaista, ei sitä pidä viedä tutkintaan, Leppiniemi kertasi.

- Ei ole ollut vastaanottajaa huume-erälle ja vielä vähemmän epäillään sitä, että poliisi olisi syyllistynyt rikokseen, Haapalan asianajaja Eija Metsälä-Halonen jatkoi vuorollaan.

Syyttäjän mukaan samaan tapahtumaan liittyy kaksi laiminlyöntiä. Edellisen lisäksi myös se, miksi huume-erän vastaanottaja ei selvinnyt. Kahdeksan kilon huumejutusta tuomiolle saatiin vain maahantuoja.

- Ei ole ollut ketään, ketä epäillä vastaanottajaksi, jolloin ei voi tehdä rikosilmoitusta, Leppiniemi totesi loppulausunnossaan.

- Juttu on tutkittu kaikin mahdollisin keinoin, mutta vastaanottajaa ei saatu selville, Metsälä-Halonen summasi Haapalan puolesta.

"Poliisitoimintaa ei johdeta rikosilmoituksilla"

Aarnio ja Haapala olivat myös eri mieltä syyttäjän kanssa siitä, miten asiat poliisihallinnossa selvitetään. Leppiniemi sanoi yleisesti, että asiat pyritään ratkomaan, kuten missä tahansa työpaikassa, ensisijaisesti talon sisällä.

- Jos kaikki epäilyt toimitettaisiin valtakunnansyyttäjänvirastoon, se kyllä tukkeutuisi.

- Poliisitoimintaa ei johdeta rikosilmoituksilla, Metsälä-Halonen kertoi Helsingin poliisipäällikkö Jukka Riikosen todenneen oikeudessa.

Avustajat painottivat, että syyttäjän väite perustuu yhden poliisimiehen henkilökohtaiseen mielipiteeseen, joka on muuttanut muotoaan vuosien aikana. Syytettyjen penkkiä kuluttaneet nimekkäät poliisimiehet vaativat syytteiden hylkäämistä.

- Mitään näyttöä lainvastaisesta menettelystä ei ole. Syytteen hylkääminen tulisi tehdä sillä tavoin, että käräjäoikeus toteaa heidän syyttömyytensä tähän asiaan, Leppiniemi sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat