Mainos

Huumeongelma pahenee - testit halutaan työpaikoille

Huumeiden käytön katsotaan olevan jo vakava ongelma Suomessa. Peräti 40 prosenttia Suomen Gallupin tekemään kyselyyn vastanneista pitää huumeongelmaa hyvin vakavana ja yli puolet melko vakavana. Vain viisi prosenttia suomalaista on sitä mieltä, että tilanne ei ole huolestuttava.

Kolumbiassa tuotetaan vuosittain satoja miljoonia kiloja huumeita

Kovien huumeiden kuten heroiinin käyttö tuomitaan kaikissa väestöryhmissä, mutta mietojen huumeiden osalta asenteet ovat suvaitsevammat. Selvä enemmistö ei kuitenkaan hyväksy kannabiksen käyttöä. Haastatteluun vastasi tuhat suomalaista yli 15-vuotiasta.

Huumeita liikenteessä

Huumetesti

Huumeiden ja lääkeaineiden käyttö liikenteessä on lisääntynyt rajusti. Viime vuosikymmenen puoliväliin asti huumekuskeja löytyi liikenteestä vain harvoin, mutta viime vuonna huumeita tai lääkeaineita havaittiin jo 1300 autoilijalla. Rattijuoppoja puolestaan jää kiinni joka vuosi noin 20 000.

Yleisimmät huumeet liikentessä ovat kannabis ja amfetamiini. Poliisi yrittää saada huumekuskeja kiinni mm. sylkynäytteeseen perustuvilla laitteilla. Suomessa halutaan myös ottaa käyttöön ns. huumeiden nollaraja liikenteessä. Nykyään pitoisuusrajoja ei ole kuin alkoholille.

Huumetestit halutaan työpaikoilleEnemmistö suomalaisista kannattaa huumetestejä työpaikoille. Suomen Gallupin tekemän tutkimuksen mukaan suomalaiset suhtautuvat varsin ankarasti huumeiden käyttöön. Huomattava osa vastanneista vaatii huumeiden käyttäjille tiukempia rangaistuksia sekä lisää resursseja poliisille ja huumevalistukseen.

54 prosenttia kyselyyn osallistuneista kannattaa pakollisten huumetestien ottamista työpaikoille. Kouluihin ja oppilaitoksiin testejä vaatii lähes 60 prosenttia suomalaisista. Vastustusta huumetestit ovat saaneet mm. ay-liikkeeltä, jonka mielestä työnantajan valvontaa ei saisi enää lisätä.

Huumevauvoja syntyy yhä enemmän

Huumeet ja vauvat

Huumeriippuvaisten synnyttäjien määrä on kasvussa koko Suomessa. Narkomaaniäitien vauvoja syntyy jo viikoittain Helsingin seudulla. Vastasyntyneillä huumeäidin vauvoilla esiintyy usein vaikeita vieroitusoireita. Huumeet voivat aiheuttaa vauvalle myös keskosuutta.

Vaikka lasten fyysiset ongelmat ovat suuret, on lääkärien mukaan suurempi ongelma se, että narkomaaniäidit pahoinpitelevät ja jättävät lapsiaan heitteille.

Suurimmissa kaupungeissa on erityinen äitiyspoliklinikka päihteitä käyttäville naisille. Äitejä ei voida kuitenkaan laittaa pakkohoitoon. Huumeriippuvaiset synnyttäjät ovat usein alle 25-vuotiaita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.