Huumeita verkossa kaupannut mies katosi ennen pitkää linnareissua – Yle: Osti lentolipun Espanjaan ja hävisi kenenkään estelemättä, koska laissa on porsaanreikä

0:40
Europolin etsityimpien listalle nostettu Jeremias Värtinen katosi ennen hovioikeuden käsittelyä. Katso mitä tapauksesta tiedetään.

Keskusrikospoliisi nosti parikymppisen Jeremias Värtisen Euroopan etsityimpien rikollisten listalle elokuussa. Syyttäjän mukaan Värtinen pääsi luikahtamaan viranomaisilta karkuun Suomen laissa olevan porsaanreiän avulla. Asiasta uutisoi Yle

Vuonna 1993 syntynyt Värtinen tuomittiin käräjäoikeudessa 7,5 vuoden vankeustuomioon Tor-verkossa käydyistä huumekaupoista. Nuorukainen oli myynyt verkkokaupassa suuren määrän huumeita. Hän käytti muun muassa nimimerkkiä Stockmann.

Asian käräjäkäsittelyn aikaan Värtinen oli vielä viranomaisten huomassa vankilassa.

Käräjätuomion jälkeen asia oli etenemässä hoviin. Asiaa ei ole kuitenkaan päästy puimaan, sillä Värtinen katosi. Tämän takia hänet on nostettu myös Europolin etsityimpien rikollisten listalle.

Yle kertoo, että nuorukainen luikahti viranomaisten otteesta laissa olevan porsaanreiän avulla.

Kukaan ei estänyt lentämästä Espanjaan

Ylen mukaan käräjäoikeus vapautti Värtisen tutkintavankeudesta huumerikosjutun oikeuskäsittelyn jälkeen. Värtinen sai siis odottaa tuomiotaan vapaalta. Miehelle ei Ylen mukaan määrätty matkustuskieltoa, sillä hänellä ei katsottu olevan tuomion täytäntöönpanon karttamisvaaraa.

Arvio osoittautui virheelliseksi.

Värttinen lensi Espanjaan käräjätuomion antamista edeltäneenä päivänä 5. heinäkuuta 2018, Yle kertoo. Kukaan ei estänyt.

Asiaa Ylelle kommentoinut syyttäjä Mira Ovaskainen arvioi, että laissa on porsaanreikä törkeiden huumausainerikosten kohdalla. Koska niiden rangaistusasteikko alkaa yhdestä vuodesta, niitä ei lain silmissä katsota niin sanotuiksi ylitörkeiksi rikoksiksi.

Tämä tarkoittaa, että syytetyn vangitsemisen jatkaminen vaatii painavat perusteet. Ylitörkeän rikoksen kohdalla vangitsemista on helpompi jatkaa.

Käytännössä siis esimerkiksi taposta syytettyä voidaan pitää helpommin vangittuna, vaikka rikoksesta tuomittava rangaistus voi olla jopa lievempi kuin törkeästä huumausainerikoksesta langetettava rangaistus.

Taposta tuomitaan rikoslain mukaan aina vähintään kahdeksan vuotta vankeutta. Törkeästä huumausainerikoksesta voidaan tuomita rikoksen vakavuuden mukaan vuodesta 10 vuotta vankeutta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja