Huuhkajat saa kipukohtaansa täsmälääkkeen – Markku Kanerva iloitsee: "Nyt on hyvä tilanne"

8:16
Huuhkajat hävisi MM-karsinnassa kotona Ukrainalle viime lauantaina.

Huuhkajien keskikentän ja siten koko joukkueen pelaaminen oli Ukrainaa vastaan toimimatonta. Tiistaina Kazakstania vastaan Suomi saa kentälle pelaajan, joka liimaa joukkuetta yhteen.

Jokainen jalkapalloa pelannut tietää, miten yksi pelaaja keskikentällä voi tuoda joukkueen pelaamiseen järkeä ja saada muut ympärillään toimimaan harmonisesti. Sellainen pelaaja puuttui Suomelta Ukrainaa vastaan, kun keskikentän pohjalla poissaolijoita tuurasi Thomas Lam, ja Glen Kamara oli osin taktiikasta johtuen pahasti pelin ulkopuolella.

Lam tuurasi kapteeni Tim Sparvia, joka nykyvireessään ei vahvista maajoukkuetta ja kärsii polvivaivoista. Rasmus Schüller oli puolestaan pelikiellossa ja Kaan Kairinen loukkaantunut.

Päävalmentaja Markku Kanerva myönsi maanantaina, ettei keskikenttä toiminut Ukrainaa vastaan täysin niin kuin olisi pitänyt. Etenkin Kamaran roolitus parani vasta toisella jaksolla, kun Lam otettiin vaihtoon.

– Saatiin hänet paremmin mukaan, kun siirrettiin hänet keskikentän pohjalle vähän auttamaan sitä pelinavaamista, Kanerva tunnusti.

Lam joutui Ukrainaa vastaan kovaan paikkaan. Hänet otettiin täytepelaajana mukaan maajoukkueeseen Kairisen loukkaannuttua ja heitettiin Suomen keskikentän pohjalle vastuulliseen rooliin. Hänen piti yksin suojella topparikolmikkoa, joka pelasi kolmea Ukrainan hyökkääjää vastaan.

Pelinavaamisvaiheessa Lam oli varovainen, eikä kyennyt luomaan riittävää etua, jolla hyökkäyksiä olisi saatu käyntiin.

Tiistaina Kazakstania vastaan Suomen keskikentällä pelaavat ainakin Kamara ja Schüller.

– Nyt on hyvä tilanne, kun Rasmus Schüller vapautuu pelikiellosta. Se antaa meille yhden hyvän lisävaihtoehdon, Kanerva iloitsi.

30-vuotias Schüller oli avauksessa myös edellisessä Kazakstan-ottelussa. Djurgårdenin kokenut keskikenttämies ei aina säkenöi, mutta pelaa älykkäästi ja luotettavasti molempiin suuntiin ja on kuin täsmälääke Ukraina-pelissä nähtyihin ongelmiin.

"Numeroleikkiä"

Suomi pelaa taktiikasta riippuen joko kahdella tai kolmella keskikentän keskustan pelaajalla. Jos ryhmitys on 5–3–2, ylempänä keskikentällä aloittaa oletettavasti Robin Lod, joka siirtyy 4–4–2-muodossa oikeaan laitaan.

– Sitä on kovasti etukäteen pähkäilty ja nyt mietitään, mikä se keskikentän ryhmitys tulee olemaan. Kazakstanilla keskimmäinen keskikenttäpelaaja tulee hyvin alhaalta tukemaan pelinavaamista ja pelaa lähellä heidän toppareitaan, Kanerva avasi.

– He ovat myös muuttaneet pelinavaamistaan. Vasen wingback nousee todella voimakkaasti ja vasen laitatoppari tulee todella leveälle. Vähän se näyttää 4–3–3:lta pelinavaamisvaiheessa. Nämä ovat asioita, joita pitää miettiä. Jos ajatellaan sitä numeroleikkiä, se voi muuttua aika lailla eri vaiheissa pelin sisällä, Kanerva huomautti.

Kanervan mukaan samalla tavalla Suomen muoto voi muuttua pelin sisällä, jolloin numeroilla ilmoitetut ryhmitykset jäävät vain viitteellisiksi.

Suomi kohtaa jalkapallon MM-karsinnassa Kazakstanin tiistaina Nur-Sultanissa. Ottelu alkaa Suomen aikaa kello 17.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja