HUSin tuore tutkimus hoitajien koronatartunnoista: Vain yksi tehohoitaja sairastui ensimmäisessä aallossa – käytös siviilissä isompi riski

7:25
Näin Husin ylilääkäri Asko Järvinen vastaa kysymyksiin muuntuneesta koronaviruksesta

HUSin henkilökunnasta 3,3 prosentilta löydettiin koronavirustartunta epidemian ensimmäisessä aallossa, HUS tiedottaa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tutkimuksessa selvitettiin, kuinka paljon, missä yksiköissä ja minkälaisin oirein HUSin hoitohenkilökunnassa on ollut koronavirustartuntoja.

Hoitohenkilökunnasta 3,3 prosenttia sairasti koronan niin sanotun ensimmäisen aallon aikana. Koronavirustartuntoja löytyi tehohoito-osastoilla koronaviruspotilaita hoitaneilta vain yhdeltä henkilöltä.

Koronaa sairastavien vuodeosastoilla työskennelleillä tartuntoja oli kahdeksalla henkilöllä.

Tutkimuksessa selvisikin, että henkilökunnan väliset työ- ja vapaa-ajan kontaktit aiheuttavat riskin koronatartunnalle.

Yhteiset kokoontumiset

Tutkijoiden mukaan lukemien taustalla saattaa olla muun muassa se, että teho-osastolla työskentelevillä on koko työajan täysi suojaus.

– Heidän kontaktinsa muuhun henkilökuntaan voi työaikana olla muita vähäisempää. Vuodeosastoilla esimerkiksi potilaan seurantatiedot kirjataan yleensä osaston kansliassa, missä on muutakin henkilökuntaa, kun taas teho-osastoilla kirjaaminen tapahtuu suojattuna potilaan luona, HUSin tiedotteessa kerrotaan.

Eniten tartuntoja löytyi HUsin mukaan niillä osastoilla työskenteleviltä, joissa ei ollut koronaa sairastavia potilaita, mutta joiden työntekijät olivat kokoontuneet töiden jälkeen yhteiseen tilaisuuteen.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja