HUS kiistää hoitajapulan piinaavan Lastenklinikan teho-osastoa – yhdistys vaatii sairaalalle lisää resursseja: ”Lapsia on jouduttu siirtämään tavalliselle osastolle liian aikaisin”

HUS kiistää hoitajapulan 1:54

Helsingin ja Uudenmaan piirin sairaanhoitokeskus kiistää väitteet, joiden mukaan Helsingin Lastenklinikalla on liian vähän hoitajia.

Useat työntekijät kertoivat STT:lle, että resurssivaje vaarantaa potilaiden turvallisuuden. Työntekijöiden mukaan potilaat eivät esimerkiksi aina pääse tehohoitoon tarpeeksi ajoissa.

HUS:n ylilääkäri Pentti Kallio kertoo ymmärtävänsä työntekijöiden huolen, mutta kiistää väitteet hoitajapulasta.

– Meillä on ihan riittävästi henkilöstöä. Kaikkien mittareiden mukaan tilanne on ihan hyvällä tasolla tällä hetkellä, Kallio kuvailee.

Perheiden mukaan leikkauksia peruttu

Sydänlapset- ja aikuiset ry:n toiminnanjohtaja Katja Laine puolestaan toteaa, etteivät STT:n tiedot yllättäneet. Hän on esimerkiksi kuullut yhdistyksen jäsenperheitä, että leikkauksia on jouduttu teho-osastolla perumaan resurssivajeen takia.

– Toisaalta lapsia on myös ajoittain jouduttu siirtämään tavalliselle osastolle hiukan liian aikaisin, hän kuvailee.

Laineen saamien tietojen mukaan myös osastolle siirtoa on saatettu lykätä, koska petipaikkaa ei ole. Hänen mukaansa myös vanhemmat ovat joutuneet kantamaan vastuuta, joka ei kuulu heille. 

HUS:n Pentti Kallio kertoo, että yksi tapa purkaa ruuhkaa teho-osastolla on kiireettömien leikkausten lykkääminen. 

Klinikalle vaaditaan resursseja

HUS:n ylihoitaja Outi Simonen kertoo, että kiireestä keskustellaan eri osastoilla aika ajoin. Esimerkiksi vaihtelut potilaiden määrässä ja poissaolot vaikuttavat työn kuormitukseen.

– Usein kiireiset ajat ovat sellaisia, että hoitajilta tulee palautetta resurssien riittämättömyydestä, Simonen kuvailee.

HUS:n ylilääkäri Pentti Kallio vakuuttaa, että kaikki potilaat, jotka ovat tarvinneet tehohoitoa tai erittäin vaativaa sairaanhoitoa eivät ole jääneet siitä paitsi.

Sydänlapset- ja aikuiset ry:n toiminnanjohtaja Katja Laine toivoo Lastenklinikalle lisää resursseja.

– Tämä on sellainen tilanne, josta toivomme sairaalan johdon ottavan koppia ja kantavan vastuuta ja saattavan resurssit sille kontolle kuin niiden kuuluisi olla, Laine toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat