Hurrikaani Laura lähestyy Yhdysvaltoja, myrskytuulet puhaltavat lähes 42 metriä sekunnissa – asukkaita evakuoitu Texasissa ja Louisianassa

Kuubaa moukaroinut trooppinen myrsky Laura voimistui hurrikaaniksi – odotetaan yltyvän entisestään ennen Yhdysvaltoihin osumista 1:49

Yhdysvalloissa Texasissa ja Louisianassa asukkaita on evakuoitu tulva-alueilta ja ikkunoita suojattu hurjaa vauhtia lähestyvän hurrikaani Lauran vuoksi.

Karibialla hurrikaani aiheutti ainakin 25 ihmisen kuoleman.

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen NHC:n mukaan myrskytuulet puhaltavat lähes 42 metriä sekunnissa, puuskissa vieläkin kovemmin.

Ennusteissa arvioidaan, että myrsky kerää vielä lisää voimaa vuorokauden aikana ennen kuin osuu mantereelle Pohjois-Amerikassa.

Tämän hetken arvio on, että Laura saapuu Teksasiin tai Louisianaan keskiviikkoiltana paikallista aikaa.

Myrskytulvat voivat nousta jopa nelimetrisiksi, minkä lisäksi NHC ennakoi niiden leviävän kymmenien kilometrien päähän sisämaahan.

Lisäksi luvassa voi olla suuria ja tuhoisia aaltoja.

Teksasin kuvernööri Greg Abbott on sanonut Lauran mahdollisesti kasvavan toiseksi korkeimman eli neloskategorian hurrikaaniksi, jonka tuulet voivat puhaltaa jopa 70 metriä sekunnissa.

Hän on lisäksi varoittanut tornadojen mahdollisuudesta.Laura uhkaa myös rannikolla sekä Louisianassa että Texasissa sijaitsevia öljynjalostamokeskuksia.

New Orleans muistaa Katrinan

Texasiin on avattu useita hätäsuojia evakuoitaville. Suojissa noudatetaan koronavirusohjeistuksia.

– Covid-19 (koronaviruksen aiheuttama tauti) on Texasissa koko hurrikaanin ajan, Abbott on muistuttanut.

Abbott on myös kannustanut ihmisiä mahdollisuuksien mukaan suojautumaan motelleihin tai hotelleihin, jotta eristäytyminen muista onnistuisi paremmin.

Myös New Orleansissa pormestari LaToya Cantrell on painottanut koronavirukselta suojautumisen tärkeydestä sääolosuhteista huolimatta.

New Orleans muistaa edelleen vuoden 2005 hurrikaani Katrinan, joka saapui alueelle kolmoskategorian myrskynä.

Tuolloin 80 prosenttia kaupungista tulvi ja yli 1 800 ihmistä kuoli.

Aiemmin Laura aiheutti tulvia Haitilla ja Dominikaanisessa tasavallassa, jossa ainakin 25 ihmistä kuoli.

Kuubassa myrsky aiheutti aineellisia vahinkoja, ja Meksikonlahdella yli sata öljyporauslauttaa evakuoitiin varotoimena.

Lue myös:

    Uusimmat