Hurjat tulot: Suomalaissukuinen nainen johtaa yhtä maailman suurimmista autovalmistajista

Tässä on alle 60 000 dollarin Corvette C8 4:02
Chevrolet Corvette C8 on yksi General Motorsin merkittävimmistä uutuusmalleista.

Amerikkalaisen autojätin toimitusjohtajan suku on Suomesta.

Yhdysvaltalaisen autovalmistajan General Motorsin toimitusjohtaja Mary Barra tienasi viime vuonna 21,6 miljoonaa dollaria, eli noin 19,9 miljoonaa euroa. Barran palkkiota leikattiin 1,1, prosenttia vuoteen 2018 verrattuna.

Barran (o.s. Makela) suvun juuret ovat Suomessa. Hänen isoisänsä muutti Yhdysvaltoihin 1900-luvun alussa Köyliöstä Satakunnasta ja meni naimisiin teuvalaissyntyisen naisen kanssa. Barran vanhemmat ovat hekin amerikansuomalaisia.

Toimitusjohtajuuden lisäksi Barra on GM:n hallituksen puheenjohtaja. Varsinaisen palkan osuus viime vuoden tienesteistä oli 2,1 miljoonaa dollaria, osakkeita hän sai 12,14 miljoonan dollarin arvosta ja loput dollarit tulivat optioina ja bonuspalkkioina, kertoo uutistoimisto Reuters.

Istuu myös Disneyn hallituksessa

Vuonna 1961 syntynyt Barra on tehnyt koko työuransa GM:llä. Toimitusjohtajaksi hänet nimitettiin vuonna 2014. Viime vuosina hänen palkkionsa ovat olleet tasaisen varmasti yli 21 miljoonaa dollaria vuodessa.

GM:n omien laskelmien mukaan Barra tienaa 203-kertaisesti sen, mitä yhtiön työntekijä keskimäärin. GM aikoo pienentää koronakriisin vuoksi hallitusten jäsenten palkkioita 20 prosentilla, ja se on toppuutellut myös osingomaksuaan.

Autojätti ei kuitenkaan ole Barran ainoa tulonlähde, sillä hän on myös Disneyn hallituksen jäsen.

Fortune-lehti on useana vuonna valinnut Barran Yhdysvaltain vaikutusvaltaisimmaksi naisjohtajaksi. Vuosina 2019 ja 2018 hän on jäänyt listauksessa kakkoseksi Lockheed Martinin Marillyn Hewsonille.

Lue myös:

    Uusimmat